Huset vi bor i sin historie

Hovedhuset på gården er et gammelt sveitserhus som sto ferdig i 1898. De første som bodde i huset er min mann sine oldeforeldre. Huset har en grunnflate på 120 m2 med tre etasjer. Hele første etasje er bygget av tømmer, mens andre og tredje etasje er av reisverk. Slik så huset ut den gangen for leeenge siden:  Maaange år senere i 2007 så huset slik ut: Og det var i 2007 at vi startet den store jobben med å restaurere huset.


           

 

Da vi gikk igang med restaurering måtte vi rive ut alt av gulv og vegger, og de fleste rommene i huset hadde både to og tre lag med panel, og to lag med gulv. (tydelig at det har blitt pusset opp noen ganger på disse 112 årene) I andre etasje fant vi sagflis og avispapir i veggene som var brukt til isolasjon. og i gulvet mellom andre og tredje etasje var det brukt jord som isolasjon. Både jord og sagflis var jo veldig vanlig å bruke før i tiden. Tenk deg det brenner godt!  Fra vi startet å rive til vi var ferdige med å rive hadde det gått nesten tre mnd. Da var det bare selve skallet som sto igjen av huset. Utvendig var nemlig huset blitt tatt igjen for ikke så mange år siden. Inne kunne vi nå stå i første etasje og se rett opp i taket i tredje etasje. I andre etasje var også mange av deleveggene fjernet helt..kun vegger med bæring sto igjen. Det så slik ut:                                                  

Da alt var rivi var det klart for å bygge det opp igjen. Det ble støpt gulv i hele første etasje, alle bjelkelag ble skiftet, og alt ble gjort etter dagens standard/krav. Selve byggingen er det Svein og hans far som har stått for. De jobbet lange og sene kvelder, helger og noen ganger til og med netter!!! Sparkling og maling er det jeg og Svein sin mor som har hatt jobben med. Vi har selvfølgelig hatt noen snille familiemedlemmer og venner som også har hjelpt til noen ganger.
 Her er noen bilder av prosessen:
   
Inngangspartiet er rivi ned og erstattet med et større inngangsparti, slik som det opprinnelig var på dette huset. Vi har enda ikke fått opp utskjæringer men det kommer... Og her er bilder av et nesten ferdig resultat:
    
                                                                       -Anne M-

2 kommentarer

juliascott

13.11.2010 kl.17:27

hei :)

først og fremst...nydelig gård og kjempefin blogg.. jeg lurer bare på en ting.. har deler av huset stått til utleie? Når jeg og samboeren kikket etter leilighet, kom vi over et hus som ligner utrolig på deres, hvor 2. etasjen var til leie. Er bare nysgjerrig på om det var dere/dette huset?

jordegaard

14.11.2010 kl.11:48

juliascott: Hei, takk for det! Nei dette huset har aldri vært til utleie. Vi bruker hele huset selv;)

Skriv en ny kommentar

, Gol

Velkommen til Jorde gård, en gård i hjertet av Hallingdal.. Her bor vi i et oppusset sveitserhus fra 1898. Gården har melkeproduksjon. I tillegg har vi høner og om sommeren har vi noen gris og lam. På Instagram: @annemmj For kontakt, mail adr: annemmj@hotmail.com

hits