Litt gårdsoppdatering

Jeg kom på at nå er det fryktelig lenge siden det har kommet en oppdatering om gården..vet egentlig ikke om det interesserer så mange av dere, men jeg vet at det er noen som har etterlyst litt om det så derfor kommer det en liten oppdatering:)

Det er ikke så veldig mye nytt som har skjedd her iløpet av høsten, men noen oksekalver har blitt sendt på slakt etter at de flyttet hjem fra stølen..jeg synes jo det er litt trist og litt dårlig gjort, men det er nå slik det er på en gård.. Må nok bare venne meg til det;) Når jeg titter ut vinduet går det fortsatt noen kalver og kviger ute på jordene utenfor her, men melkekuene og resten av kalvene står i fjøset og koser seg!I helgen skal vi ha fjøshelg;) Det er ikke veldig ofte at foreldrene til Svein tar seg fri (kansje 4-5 helger i året) , men denne helgen skal de reise til Tretten og besøke broren til Svein og familien hans. Det skal være bursdagsfeiring der borte for lille Østen som fyller 2 år! Hurra for for han, og gratulerer med dagen fra alle på Jorde:)
Men det er jo sånn da at når de reiser bort så må vi passe gård og dyr..og ofte så kommer søstera til Svein hjem for å være med på fjøsstell slik at han ikke trenger gjøre det alene. (tar litt ekstra tid om han må gjøre det alene) Jeg må jo være inne og passe de små.

Svein har store planer på gang med fjøset nå. Fjøset fungerer på "gamlemåten" med at kuene står på bås, og at de blir melket der de står.. Så etter det jeg har skjønt er det både tidkrevende og tungvint både med foring og melking. Så nå har vi vært inne i en sånn fase de to siste årene (spesielt Svein, men også jeg) at vi har måtte tenke nøye igjennom hva det er vi vil med gården.. Vil vi fortsette med melkekuer, vil vi kun sattse på kjøttproduksjon, eller skal vi slutte med dyr? Vi har tenkt så det har knaket..fordi hvis vi skal fortsette med melkekuer så er det nødt til å bygges på fjøset og å gjøre ting på en nyere og lettere måte. Altså med løsdrift hvor kuene går fritt, og med melkerobot, og foringsautomat. (heter det det?) Dette er jo innvesteringer som koster utrolig mye..så dette har  også blitt nøye vurdert av flere fagfolk og de som driver med slikt.
Så de siste mnd nå har Svein vært nokså opptatt med å studere forskjellige tegninger og løsninger. Men om det blir til at vi bygger ut fjøset er ikke helt bestemt enda. Det gjenstår vel endel, og ikke minst å få noen til å finne en pris på det hele. Men etter det jeg har skjønt så må det snart bli tatt en avgjørelse, for om vi skal bygge ut blir det å sette igang til våren.


Det er egentlig litt spennende.. Jeg kan godt se for meg å kunne ta en tur i fjøset av og til jeg så lenge jeg ikke trenger å gå rundt der i flere timer og melke.. Må jo si at det høres meget praktisk ut at kua går bort til melkeroboten og den gjør hele jobben:) Men jeg er ikke så naiv at jeg tror at det ikke blir noen jobb fordet..selvfølgelig blir det jo noe å gjøre der fordet, men tida man sparer hver morgen og kveld er faktisk ganske mye;) Vil jo uansett bli Svein sine foreldre som kommer til å gå i fjøset så lenge de orker det.


Bilde av en melkerobot..kua går selv bort og blir melket av roboten. Genialt;)

Har du sett en melkerobot, eller har du noen erfaring om det?

Ha en fin dag..her skal det flotte høstværet nytes:)

-Anne M-

 

13 kommentarer

Samira

14.10.2010 kl.11:32

Syns det er koselig at du skriver om gården og planene der :-)

Blogg med variert innhold liker jeg.

Ha en fortsatt fin dag. ! :)

jordegaard

14.10.2010 kl.12:13

Samira: Godt å høre at noen liker det;) Men skjønner at det ikke er like intr.for alle da;) Takk, og ha en fin dag du og:)

brokenaron

14.10.2010 kl.16:33

Det er utrolig koselig å lese om gården og hvordan dere driver den :) Om du har lyst og ønsker det må du gjerne legge ut bilde av fjøset :)

Forstår foresten godt at dere vil ha melkemaskin sparer dere for en del tid :)

Nina i Julabygda

14.10.2010 kl.20:02

Stilig med melkerobot! Finnes det kanskje en sånn som gjør ungene klar for skolen om morgenen også...?? ;)) Syns det er koselig å lese om gården og hva dere har foran dere. Sikkert godt for svigers å komme seg litt bort :)

Ha en fin kveld!

Klem fra Nina

Per Magne

14.10.2010 kl.20:09

Hei

Det var godt det også kom noe for oss som synest det er gøy å lese om gårsdrift, ønsker mer av dette:)

jordegaard

14.10.2010 kl.20:27

brokenaron: Ja kansje jeg skal legge ut litt fjøsbilder en gang også;)

jordegaard

14.10.2010 kl.20:29

Nina i Julabygda: Hihi..kansje det finnes en slik;) Hadde vært noe det! ;) Ha en fin kveld du også! :)

jordegaard

14.10.2010 kl.20:31

Per Magne: Ja interiør er vel ikke helt din ting kansje;) Ja skal skjerpe oss (meg)..litt mere gårdsprat framover:)
Det virker så spennende å bo på en gård med masse forskjellige dyr :) jeg synes også det er veldig trist med slakting.. men kjøtt er viktig for kroppen også! hehe..

Ha en fin kveld :)

Per Magne

14.10.2010 kl.22:43

Men dere har en kjempefin blogg:) Og spør Nina rett som det er om det er noe nytt på Jorde gård...

jordegaard

15.10.2010 kl.09:45

Per Magne: Takk det er fint å høre;)

helgemamma

16.10.2010 kl.00:08

Jeg var en gang sammen med en som kjørte tankbil for TINE og da var jeg med han på en del gårder som hadde melkerobot. Veldig genialt. Så ut som det funka veldig bra i alle fall.

jordegaard

16.10.2010 kl.07:50

helgemamma: Takk for svar;) De vi kjenner som har det er også veldig fornøyde med det..Har enda ikke hørt om noen som angrer på den investeringen:)

Skriv en ny kommentar

, Gol

Velkommen til Jorde gård, en gård i hjertet av Hallingdal.. Her bor vi i et oppusset sveitserhus fra 1898. Gården har melkeproduksjon. I tillegg har vi høner og om sommeren har vi noen gris og lam. På Instagram: @annemmj For kontakt, mail adr: annemmj@hotmail.com

hits