Hønepøne og hanepane

 

Det har blitt mye forandringer i hønseflokken denne sommeren. Men noen av forandringene har gjort veldig godt for flokken, mens andre forandringer har vært triste forandringer.

 

 

Tidlig i sommer flyttet de fra et hønsehus til et nytt og større hønsehus med stor utegård. Det skulle vise seg at det tok sin tid før hønene trivdes i sitt nye hus. Hanen vår, en brun italiener hane med navnet Lynet Mc Queen var en bestemt og sjefete hane. Haner skal jo passe på og styre hønseflokken, men denne hanen prøvde å styre mere enn det. Hønene fikk ikke gå ut i luftegården hvis ikke alle gikk ut..for hvis noen ble igjen inne fikk hanen panikk og visste ikke om han sku passe på dem ute eller de som var igjen inne. Derfor fløy han frem og tilbake som et lyn (ja han kledde navnet) og jaget hønene. Hvis ungene våre gikk inn til hønene fløy han på ungene og skulle ta de. Han gjorde det mot meg og mannen også. Han ble en ordentlig mannevond hane som vi ikke trivdes med. For å si det kort og greit så har vi ikke han lengere. Etter råd fra flere jeg snakket med som driver med høns så var det det samme rådet de alle kom med. En slik hane vil ingen ha! Det føles urettferdig, og det er trist for det var en flott fugl å se på, og et liv er jo et liv, men når man bor på en gård lærer man at slikt må man riste av seg

 

Nå etter at hanen er borte koser hønene seg! De har blitt harmoniske høner som kommer bort til oss, de er ute masse og trives godt i sitt nye hus.

 

Nå har vi av voksne høner: Ei brun italiener høne, to svarte minorka, og to lyse jærhøns. Det er tydelig at en av de svarte minorka hønene har tatt sjefs plassen.

 


Svart minorka


Lys jærhøne 

 

 


Brun italiener

 

 

For tre uker siden hentet vi 12 kyllinger. 7 som nå er 7 uker gamle, og 5 daggamle som nå er 3 uker. Tre av de minste døde en etter en iløpet av de tre første dagene. Det var kjempe trist for de var så søte og kosete. Ungene syntes også at det ble mye død og elendighet her.. Jeg vet jo at de som driver kyllingoppdrett plukker døde kyllinger hver eneste dag, men at vi skulle være så uheldige og miste tre av fem små gule nøster er bare kjempe tragisk. En ting er vertfall sikkert og det er at de fikk mye kos og omsorg fra ungene her den tiden de levde. Jeg vet hvertfall at neste gang vi skal ha kyllinger så skal vi ikke hente daggamle.. Hvorfor de døde vites ikke, men det kan vel være alt fra gener, hjertet, til at de ikke tålte flyttingen så tidlig.. De to som er igjen har vokst og klarer seg kjempe bra. Den ene er en mørk jærhøne kylling og den andre er en lys jærhane kylling. Han skal overta jobben etter Lynet mc queen, og har fått navnet Super Mario. (femåringen vår som bestemmer hanenavnene her på gården) Så får vi håpe at den er en ordentlig Super haneJ Vi ble vertfall lovet at jærhaner er rolige og ikke så store haner.

 Mørk jærhøne kylling og lys jærhane kylling

  

De andre kyllingene som nå er 7 uker har vi sluppet sammen med gamlehønene, og det har gått overaskende bra. Litt småhakking fra sjefshøna har det blitt, men ikke mere enn at det er helt normalt. Disse 7 kyllingene er av rase 2 RIR Red island road, 2 svart minorka og 3 lys sussex. Vi vet ikke om dette er høner, haner eller begge deler, men håper at flesteparten er hønekyllinger.
Spaghetti...

 
Høns er koselige dyr, og absolutt noe som kan anbefales. Det er jo heller ikke et minus at de gir oss de deiligste egg!


 

-Anne M-

  

 

8 kommentarer

Grethe

08.08.2013 kl.19:25

Det blir ikke alltid som man tenker det når det gjelder dyr dessverre. Det har vi også erfart, på godt og vondt. Men det er fint å vokse opp sammen med dyr, ungene lærer mye på det på mange vis:-) Har selv tatt over en hund nå vi pga at det ikke var en egnet jakthund. Hun er verdens søteste og snilleste hund:) og ungene er kjempeglade for anskaffelsen!!! Dere har nå gjort en kjempejobb ift hønsehus og hønsegård -som vanlig gøy å se på bildene dine:-)

morsinunge

09.08.2013 kl.14:04

Så flott hjem for hønsene ;) liker bloggen din veldig godt, drømmer selv om ett hus i mer landlige omgivelser, masse dyr, og ekte bonderomantik... en dag ;))

jordegaard

11.08.2013 kl.17:42

Morsinunge: Tusen takk så kjekt å høre:)) Det høres ut som en fin drøm å ha..den kan jo bli virkelighet:))

jordegaard

11.08.2013 kl.17:43

Grethe: Takk, takk:) Høres kos ut med en hund. Vi kommer nok til å få oss hund etter hvert, men akuratt nå har vi ikke tiden til den.. Kos dere med voffsen:))

Grønsdal Gård

13.08.2013 kl.21:24

Kjenner et savn når jeg ser bilder av disse flotte skapningene. Vi har kvittet oss med alle dyrene på gården. Tomt ble det, men litt lettere å reise vekk og slippe stresset med å finne dyrepass. Kanskje en vakker dag når Tobbeliten blir stor og skjønner litt mer så kommer det høns til gårds igjen :) Koooos dere med de!

jordegaard

15.08.2013 kl.21:12

Grønsdal Gård: Det er jo koselig med dyr rundt seg, men det skal jo også passe og ha dyr.. Som du sier så kan det jo hende det passer bedre når guttungen blir større og kan ha glede av de:)) Her koser vi oss med hønsene og ungene er så store nå at de styrer veldig med de og synes det er veldig gøy:)

Borgny Bjerke

17.08.2013 kl.21:19

Blir så fasinert av de skapningene der. Fineste dyrene som fins :)

jordegaard

18.08.2013 kl.11:32

Borgny Bjerke: Ja de er fine:))

Skriv en ny kommentar

, Gol

Velkommen til Jorde gård, en gård i hjertet av Hallingdal.. Her bor vi i et oppusset sveitserhus fra 1898. Gården har melkeproduksjon. I tillegg har vi høner og om sommeren har vi noen gris og lam. På Instagram: @annemmj For kontakt, mail adr: annemmj@hotmail.com

hits