DYRA PÅ GÅRDEN

Hønepøne og hanepane

 

Det har blitt mye forandringer i hønseflokken denne sommeren. Men noen av forandringene har gjort veldig godt for flokken, mens andre forandringer har vært triste forandringer.

 

 

Tidlig i sommer flyttet de fra et hønsehus til et nytt og større hønsehus med stor utegård. Det skulle vise seg at det tok sin tid før hønene trivdes i sitt nye hus. Hanen vår, en brun italiener hane med navnet Lynet Mc Queen var en bestemt og sjefete hane. Haner skal jo passe på og styre hønseflokken, men denne hanen prøvde å styre mere enn det. Hønene fikk ikke gå ut i luftegården hvis ikke alle gikk ut..for hvis noen ble igjen inne fikk hanen panikk og visste ikke om han sku passe på dem ute eller de som var igjen inne. Derfor fløy han frem og tilbake som et lyn (ja han kledde navnet) og jaget hønene. Hvis ungene våre gikk inn til hønene fløy han på ungene og skulle ta de. Han gjorde det mot meg og mannen også. Han ble en ordentlig mannevond hane som vi ikke trivdes med. For å si det kort og greit så har vi ikke han lengere. Etter råd fra flere jeg snakket med som driver med høns så var det det samme rådet de alle kom med. En slik hane vil ingen ha! Det føles urettferdig, og det er trist for det var en flott fugl å se på, og et liv er jo et liv, men når man bor på en gård lærer man at slikt må man riste av seg

 

Nå etter at hanen er borte koser hønene seg! De har blitt harmoniske høner som kommer bort til oss, de er ute masse og trives godt i sitt nye hus.

 

Nå har vi av voksne høner: Ei brun italiener høne, to svarte minorka, og to lyse jærhøns. Det er tydelig at en av de svarte minorka hønene har tatt sjefs plassen.

 


Svart minorka


Lys jærhøne 

 

 


Brun italiener

 

 

For tre uker siden hentet vi 12 kyllinger. 7 som nå er 7 uker gamle, og 5 daggamle som nå er 3 uker. Tre av de minste døde en etter en iløpet av de tre første dagene. Det var kjempe trist for de var så søte og kosete. Ungene syntes også at det ble mye død og elendighet her.. Jeg vet jo at de som driver kyllingoppdrett plukker døde kyllinger hver eneste dag, men at vi skulle være så uheldige og miste tre av fem små gule nøster er bare kjempe tragisk. En ting er vertfall sikkert og det er at de fikk mye kos og omsorg fra ungene her den tiden de levde. Jeg vet hvertfall at neste gang vi skal ha kyllinger så skal vi ikke hente daggamle.. Hvorfor de døde vites ikke, men det kan vel være alt fra gener, hjertet, til at de ikke tålte flyttingen så tidlig.. De to som er igjen har vokst og klarer seg kjempe bra. Den ene er en mørk jærhøne kylling og den andre er en lys jærhane kylling. Han skal overta jobben etter Lynet mc queen, og har fått navnet Super Mario. (femåringen vår som bestemmer hanenavnene her på gården) Så får vi håpe at den er en ordentlig Super haneJ Vi ble vertfall lovet at jærhaner er rolige og ikke så store haner.

 Mørk jærhøne kylling og lys jærhane kylling

  

De andre kyllingene som nå er 7 uker har vi sluppet sammen med gamlehønene, og det har gått overaskende bra. Litt småhakking fra sjefshøna har det blitt, men ikke mere enn at det er helt normalt. Disse 7 kyllingene er av rase 2 RIR Red island road, 2 svart minorka og 3 lys sussex. Vi vet ikke om dette er høner, haner eller begge deler, men håper at flesteparten er hønekyllinger.
Spaghetti...

 
Høns er koselige dyr, og absolutt noe som kan anbefales. Det er jo heller ikke et minus at de gir oss de deiligste egg!


 

-Anne M-

  

 

Egg

 

Her på gården kom i vertfall høna før egget!

 

Vi har ventet og ventet på at hønene skal begynne og legge egg, og i dag hadde det aller første egget kommet.

 

Det første egget må selvsagt dokumenteres her på bloggen;)


Se så fint ett lite egg (det brune)! Dette var stor stas for både store og små her i huset. Kanskje blir det omelett til frokost snart..

 

Jeg må nok skaffe meg en fin liten egg kurv tenker jeg. Noen som vet om noen fine egg kurver å få kjøpt?

Til alle som titter innom ønsker jeg en flott dag!

-Anne M-

Hønsehuset

 

Endelig er vi ferdige med hønsehuset! (det midlertidige hønsehuset)

 

 Men siden værgudene ikke er med oss om dagene må nok hønsehuset stå i verkstedet en liten stund. Vi får bare håpe at solen snart skinner og det blir varmere i været så hus og høns kan ut!

 

 

 

Se så store de har blitt!
Det mangler litt maling, men stort sett er det ferdig.

 

 

Til alle som titter innom ønsker jeg en fin-fin søndagskveld!

 

I morgen starter jeg en liten konkurranse her på bloggen, så følg med!

 

-Anne M- 

Hønsehus

 

Hei igjen!

 

Her i huset har vi vært uten pc i noen dager nå. Rart hvor uvant det er og ikke kunne sette seg ned foran dataen og å ha den tilgjengelig! Litt godt med en datafri uke, men jammen meg godt å få den tilbake igjen også!

 

Hønsehuset har begynt å ta form denne uken.. Dette blir et midlertidig hønehus som de nok må regne med å bo i denne sommeren. Planen er nemlig denne:

 

1: Flytte hønene fra kyllingkassen de nå bor i og inn i hønsehuset/buret som vi nå bygger.
2: I løpet av sommeren skal store deler av tunet få en liten makeover med ett nytt lite bygg. (nemlig et hus/stue som skal være et orntlig hønsehus) Når dette er ferdig skal hønene flytte inn der for godt! Men dette tar nok hele sommeren.

 

3: Når hønene har flyttet inn i sitt store flotte hus utpå sensommeren skal en liten kanin få flytte inn i dette buret.

 

Slik er planen så langt ;)

 

 

 

Jeg fant ut at det var best å la være å være ego og heller la dette bli en fin familieoppgave. Planen var jo faktisk å gjøre dette helt selv uten hjelp, men der måtte jeg kaste inn håndkle før jeg hadde startet altså.. VELDIG kjekt med hjelp fra selveste byggingeniøren! Jeg har nemlig lært at det er viktig å hente kunnskap fra de med erfaring, så da gjorde jeg det! ;)Her har vi akkurat begynt.. Buret er klart til å kles med panel.Johannes hjelpet til...kjekt med god hjelp!Underveis...

Vel, det er jo ikke helt ferdig enda, men det nærmer seg. En liten oppdatering når det er fedig kommer nok;)

 

-Anne M-

 

  

Kyllingene

 

Søte var de, men de var ikke gule.

 

Det var noen spente barn som tittet ned i esken som kyllingene kom i i går. At de ikke var gule gjorde ingen verdens ting..for søte var de uansett. Anja (eldstejenta) og Johannes valgte seg en kylling hver som skulle være deres, og de fikk navnene Turid (en hønekylling) og Lynet Mcqueen (hanekyllingen)

 

Nå bruker vi mye tid med kyllingene og prøver å bli kjent med de. Herlige små skapninger.


♥

 

Da var de på plass

Da var koppelammene våres på plass i "hagen" nedenfor huset. Tre små søte lam som ikke er mer enn en dag gamle:)

Navnene er Ulla. Ullrikke og Timmi. Katten våres Simba lurte veldig på hva disse gjorde her..
Mat fra bøtte med smokker på.. Vi har brukt dagen på å lære de å suge på disse smokkene, og med litt hjelp går det greit.

Dette var stas for både store og små her på gården:) 

I morgen er det ny uke og nye muligheter:)

Ha en fin kveld og en fin start på den nye uken:)

-Anne M-

I går

Kaffekoppen er godt plantet i hånda og nå tenkte jeg å dele etpar bilder ifra i går!

I går brukte vi hele formiddagen på stølen. Været var ganske bra, men endel vind. På stølen var også Svein sin bror med familie. Nå er det kansje bare en uke til så flytter alle dyra hjem fra stølen.

En liten gåtur opp på jordet for å hilse på kalvene:
Johannes sitter på Goffa sitt fang og de klapper en liten kalv. Ved siden av sitter Johannes sitt søskenbarn og onkel.


Kalvene var nysgjerrige på oss og snart var det flere som kom for å hilse på:)
 

Ønsker alle en fin Mandag:)

-Anne M-

Dyra på gården

Det har blitt veldig mye interiør skriving i det siste, og det er det som intereserer meg mest. Meningen var vel at gårdslivet skulle Svein kansje skrive litt om innimellom, men siden han jobber hver dag blir det ikke så mye tid til at han skriver så mye her inne. Om kveldene har han mange prosjekter her i huset, og barna selvfølgelig.. Så da tar jeg oppgaven med å skrive litt om dyra her på gården:)

Det er melkekuer, kviger,og både okse- og kukalver her på gården. Om sommeren er alle kuene og kalvene på stølen. Det er Svein sine foreldre som går i fjøset og steller dyra. De bor på stølen sammen med dyra ifra slutten av juni til slutten av august. Stølen er en halvtimes kjøretur ifra her vi bor, så jeg, Svein og barna er der oppe rett som det er. Liker oss veldig godt på fjellet. Stølen ligger på Gols fjellet.


Ellers har vi en hund her på gården som heter Ronja og er 8 år. Hun er en veldig snill og god hund.( bildet er tatt for tre år siden..)
Det er også to katter her. Simba og Olga/Pus

Ifjor hadde vi koppelam som gikk og beita i hagen, men i år ble det ikke tid til det. Koppelamma het Ulrik og Ulla, og utpå høsten ifjor ble de til to myke deilige saueskinn, fårikål, pinnekjøtt, to lammelår og to fenalår. Så neste sommer blir det nok etpar nye koppelam. (litt trist å sende de på slakt var det jo..man blir litt glad i de når man mater de og koser med de hver dag, men det er bare sånn det er desverre og noe man blir vant til..og så var de jo ikke søte og små på slutten, men mere som store sauer)

På ønskelisten over dyr har vi høner, og det tror jeg nok at vi kansje får iløpet av etpar år. Tenk så koselig å kunne gå ut og hente rykende ferske egg da:) Barna ønsker seg kanin, og det har vi lovet dem neste år..da er eldstejenta så stor at hun bør klare å ha ansvar for etpar kaniner. Hvertfal ansvar for mating. Ellers kunne jeg godt tenkt meg etpar griser, synes de er så tøffe og så kan man jo gi de mye av matavfallet.potetskrell, epler og middagsrester. Alt går i grisen veit du;) Og så vet jeg at eldstejenta har snakket om at hun vil ha hest da hun blir større.

Det er gøy på landet;)


-Anne M-

, Gol

Velkommen til Jorde gård, en gård i hjertet av Hallingdal.. Her bor vi i et oppusset sveitserhus fra 1898. Gården har melkeproduksjon. I tillegg har vi høner og om sommeren har vi noen gris og lam. På Instagram: @annemmj For kontakt, mail adr: annemmj@hotmail.com

hits