GÅRDEN

Fire små koppelam.For en langhelg, og for en dag! Sol og godt i været, fri og mange ting å gjøre... Det er slik vi liker det. Her har vi fått fire koppelam de to siste dagene. (Henter fra to forskjellige gårder) Og de blir tatt veldig godt vare på av både små og store. De har fått et eget rom i fjøset, og på dagtid når det er godt i været får de gå ute på tunet i en binge som vi har laget til dem. Fire små koppelam som drikker råmelk fra flaske...sukk! Jeg synes det er helt fantastisk å ha dyr. Føler meg heldig og privilegert som har muligheten til det. 

Nå som Mai mnd er godt i gang spirer og gror det rundt her, så idag har vi luket grønnsakskasser og fått sådd gulrotfrø. Jeg har til og med tatt sjansen og plantet noen blåklokke lignende blomster i urnene ved hoveddøren...så får vi håpe minusgradene holder seg unna!  

Ut i det fri

Idag, på selveste kristi himmelfartsdag fikk noen heldige utvalgte kviger og kalver slippe ut fra fjøset. Det er alltid spennende å se hvordan de hopper og danser, og tilogmed måler krefter når de endelig får slippe ut i det fri etter mnd inne i fjøset. 

Om ikke så alt for lenge skal resten også få ut.  

Hønepøne på JordeHønepønene våre er gode eggleggere, og forsyner oss rikelig med ferske egg. Vi har forøyeblikket 7 høner og 2 haner. Høner kan virkelig anbefales og har du barn så er det ofte stas å plukke egg. 

Det er ikke kjempe mye jobb med høns. De trenger rent vann, men med vannautomat trenger man ikke fylle på nytt hver dag. Det samme gjelder maten de spiser..med automat kan du fint reise bort noen dager uten at maten går tom. 

En annen smart ting med høner er at de spiser så å si alt.. Det er noen mat varer de ikke bør spise, men har du frukt og grønt, ris, poteter ol til overs etter en middag så spiser de det. Brødskalker er også snaddermat for høns. 

Det er ett lite minus, nemlig at det er ganske ofte svinn i hønseflokken. Sykdom, alderdom ol og du må ikke være redd for å kappe hode av ei høne..eller du må kjenne noen som kan hjelpe deg med den jobben når det trengs, for det kommer til å skje! 

Høner på tunet skaper litt liv og røre, og masse egg, så tommel opp for høner! 

Hva driver vi egentlig med her på gården?
 

Her på Jorde gård driver vi med først og fremst med melkeproduksjon. Vi har kyr, kviger og kalver. Om sommeren beiter kviger og oksekalver i nærområdet til gården, mens kyr og kyrkalver reiser til Golsfjellet og beiter rundt stølen. Det blir det god melk av! 

I fjor sommer hadde vi tre griser her og de ble til deilige ribber, spekeskinker og annet godt. 

I år har vi planer om å ha noen lam og noen få griser i tillegg til kyr og kalver. Planen er å selge kjøtt. Mere info vil komme. 

Vi har også høner her på gården. 

Vi jobber i disse dager med å få laget et gårdslogo og en hjemmeside, og håper på å kunne selge kalvekjøtt fra høsten av. 

 
Her har vi tatt igjen en oksekalver og lager kjøttdeig til eget bruk. 
07.08.2013

 

Jeg trenger ikke gå lenger enn rundt på gården for å få tatt noen sommerbilder. I dag har jeg sittet inne i hele dag i finværet med to små sjuke barn. (Vi har vannkoppene) Stakkars det er ikke greit å være liten og sjuk.. Men etter middag tok jeg turen ut for å få litt luft og sol i finværet..kamera ble med.

 

 


 

 

 

Det er så kjekt å ta med seg kamera og ut og ta bilder!

 

Til deg som titter innom ønsker jeg en fin ettermiddag!

 

-Anne M-

 

 

Jordbær- og rabarbrasaft

 

En gang i blant slår husmorgenene mine til, og jeg blir like overasket hver gang det faktisk går bra;)

 

I går klippet jeg ned rabarbraen og reiste på butikken for å kjøpe noen kurver jordbær.. Saft og syltetøy skulle det bli, og det blei det:)

 

 I dag skal jeg i 85-årsdag og etter å tenke og gruble på hva i all verden skal jeg kjøpe til en som har alt..så fant jeg ut at jeg kunne lage hjemmelaget saft, syltetøy og legge det i en kurv sammen med egg fra hønene her på gården, og grønnsaker fra grønnsakhagen..og ei spekepølse fra Hallingdal. En fin gave ide til den som har alt, dessuten er maten kortreist og helt hjemme dyrket:) Får håpe at 85- åringen liker det!


 

 
Jeg ønsker deg som titter innom en fin lørdag, og en god helg:)

 

-Anne M- 


 

 

I lufta

 

Det durer og graves. Blinkende lys er å se ute her. I skrivende stund henger det store stabburet og dingler i luften. Slik har det hengt ett par timer nå. Nervene har roet seg, men virkelig var det spennende når stabburet på 20 tonn lettet fra steinene det har stått på i gud vet hvor lenge. Langt over hundre år i vertfall.(Jeg aner ikke hvor gammelt det er, men før det kom hit har det stått lenger opp på jorde der gården var på tidlig 1800 tallet)

 

Det er litt spesielt å få se at et digert stabbur på 20 tonn henger og dingler i luften, og nostalgisk som jeg er blir jeg rørt av tanken på at det for første gang på årevis har blitt flyttet fra sin plass:) Jeg føler at nå er vi inne i en ny fase.. Jeg gleder meg til vi kan male det og lage til det tunet ute her som vi har ønske om.

 

Det har gått opp for meg at det er MYE jobb for lite dette. Stabburet skal kun flyttes to meter pga symetri på tunet. Vi er nå inne i 5. time hvor denne kranbilen er her, og det er tre menn på kranbilen. Hjelpes for en jobb, men fytti rakkern så verdt det!

Da er det bare å håpe at det går like smertefritt når det skal ned igjen på nye steiner og ny plass:)

 

Ha en fin kveld!

 

-Anne M-Flytting

 

Det nærmer seg flytting, og det med stormskritt;) Det er selvsagt ikke vi som skal flytte, men de to stabburene på gården skal flyttes, og de tar luftveien!

 

Dette blir mye jobb for lite, for de skal bare flyttes to meter. Men for at det skal bli symmetri og for at det skal se penest mulig ut når et tredje tømmerhus tar plass ute på tunet her har vi allikevel bestemt oss for og ta den jobben. Her skal det ikke se tilfeldig ut.

 

Det er store endringer vi gjør med dette gamle tunet, og da vil vi selvsagt at det skal se mest mulig naturlig ut og ekte.


 

Veien som nå går gjennom tunet skal vekk. Vi har i hele sommer hatt gravere her som har laget ny vei nedenom hagen. (vi ser knapt veien nå og det er godt) Det skal bli en fryd og få stengt av veien gjennom tunet. Melkebiler, lastebiler, traktorer og privatbiler som durer igjennom tunet rett foran inngangsdøren våres. Det er ikke koselig og sende små unger ut for å leke på tunet da.

 


 

 

 Bortenfor stabburene kommer det opp et gammelt tømmerhus som vi har fått kjøpt. Det skal bli hønehus og oppbevaringsplass.

 

Dette huset vil da skjerme litt for nabohuset.(svigerforeldre) Jeg tror at når man bor så tett på vil det bli godt for alle parter og få litt skjerming og litt privatliv. Så forandringene på tunet kommer alle til gode;)Her har vi hatt graver i kveld..og som du ser er det ikke så langt stabburene skal rikkes. Kranbilen er bestilt til fredag. Jeg har SÅ lyst til å se kranen løfte disse store stabburene..., synd jeg er på jobb den dagen. Jeg har bedt de som er her om å ta masse bilder da.. Dette har vi ventet på i laaang tid nå!

 

 

Det er mye jobb som skal gjøres etter at stabburene er på plass og etter at tømmerhuset er på plass. Stabburene skal få seg en runde med malerkosten og bli mørke og fine igjen. En steinmur skal mures opp, der veien blir borte må det planeres og sås plen. Det skal plantes opp en del busker. Hønehuset skal isoleres og klargjøres så hønene kan flytte inn i et egnet hønsehus før høstkulden biter på.

Noen ganger tenker jeg at vi har litt for mange prosjekter på gang, men så gøy som det er også da. ;)-Anne M-

  

 

 

Dyr og planter

 

Det spirer og gror her om dagen. Gøy å se at frøene vi plantet i starten av mai har vokst seg til store planter.

 

Dyrelivet kommer det også noen bilder av i dette innlegget.
 

I den nermeste kassen har vi sukkererter og reddiker.

 Persille

 


Gressløk


Salat


Kålrot


Dyrene på gården lever livets glade dager. Hønene koser seg, og hanefar har blitt en flink galende hane. Nå bare gleder vi oss til det begynner å komme egg:)

Kuer, kalver og kviger går ute på beite hver dag og nyter grønt gress. Snart reiser de på stølen for å være der hele sommeren.

Enn så lenge kan vi nyte synes av de søte små kalvene rett utenfor vinduene våre.

Det er gøy på landet dere!

-Anne M-

  

 

 

 

Litt gårdsoppdatering

Jeg kom på at nå er det fryktelig lenge siden det har kommet en oppdatering om gården..vet egentlig ikke om det interesserer så mange av dere, men jeg vet at det er noen som har etterlyst litt om det så derfor kommer det en liten oppdatering:)

Det er ikke så veldig mye nytt som har skjedd her iløpet av høsten, men noen oksekalver har blitt sendt på slakt etter at de flyttet hjem fra stølen..jeg synes jo det er litt trist og litt dårlig gjort, men det er nå slik det er på en gård.. Må nok bare venne meg til det;) Når jeg titter ut vinduet går det fortsatt noen kalver og kviger ute på jordene utenfor her, men melkekuene og resten av kalvene står i fjøset og koser seg!I helgen skal vi ha fjøshelg;) Det er ikke veldig ofte at foreldrene til Svein tar seg fri (kansje 4-5 helger i året) , men denne helgen skal de reise til Tretten og besøke broren til Svein og familien hans. Det skal være bursdagsfeiring der borte for lille Østen som fyller 2 år! Hurra for for han, og gratulerer med dagen fra alle på Jorde:)
Men det er jo sånn da at når de reiser bort så må vi passe gård og dyr..og ofte så kommer søstera til Svein hjem for å være med på fjøsstell slik at han ikke trenger gjøre det alene. (tar litt ekstra tid om han må gjøre det alene) Jeg må jo være inne og passe de små.

Svein har store planer på gang med fjøset nå. Fjøset fungerer på "gamlemåten" med at kuene står på bås, og at de blir melket der de står.. Så etter det jeg har skjønt er det både tidkrevende og tungvint både med foring og melking. Så nå har vi vært inne i en sånn fase de to siste årene (spesielt Svein, men også jeg) at vi har måtte tenke nøye igjennom hva det er vi vil med gården.. Vil vi fortsette med melkekuer, vil vi kun sattse på kjøttproduksjon, eller skal vi slutte med dyr? Vi har tenkt så det har knaket..fordi hvis vi skal fortsette med melkekuer så er det nødt til å bygges på fjøset og å gjøre ting på en nyere og lettere måte. Altså med løsdrift hvor kuene går fritt, og med melkerobot, og foringsautomat. (heter det det?) Dette er jo innvesteringer som koster utrolig mye..så dette har  også blitt nøye vurdert av flere fagfolk og de som driver med slikt.
Så de siste mnd nå har Svein vært nokså opptatt med å studere forskjellige tegninger og løsninger. Men om det blir til at vi bygger ut fjøset er ikke helt bestemt enda. Det gjenstår vel endel, og ikke minst å få noen til å finne en pris på det hele. Men etter det jeg har skjønt så må det snart bli tatt en avgjørelse, for om vi skal bygge ut blir det å sette igang til våren.


Det er egentlig litt spennende.. Jeg kan godt se for meg å kunne ta en tur i fjøset av og til jeg så lenge jeg ikke trenger å gå rundt der i flere timer og melke.. Må jo si at det høres meget praktisk ut at kua går bort til melkeroboten og den gjør hele jobben:) Men jeg er ikke så naiv at jeg tror at det ikke blir noen jobb fordet..selvfølgelig blir det jo noe å gjøre der fordet, men tida man sparer hver morgen og kveld er faktisk ganske mye;) Vil jo uansett bli Svein sine foreldre som kommer til å gå i fjøset så lenge de orker det.


Bilde av en melkerobot..kua går selv bort og blir melket av roboten. Genialt;)

Har du sett en melkerobot, eller har du noen erfaring om det?

Ha en fin dag..her skal det flotte høstværet nytes:)

-Anne M-

 

Drømmer om en rosehage...

.., men før det kan skje er det mye som må gjøres nedi hagen. Det haller veldig i hagen nedenfor huset så der har vi tenkt til å fylle opp med stein og jord og planere så det blir en stor,plan og fin hage. Ser for meg at det ville vært fint med store flotte rosetrær i den hagen..men det blir nok mange år til rosebuskene har vokst seg store og flotte..:( Og kansje blir det en stund til vi får opparbeidet hage der bakom huset også.. "Man må gjøre det beste ut av det man har" heter det..og derfor har jeg startet på drømmen om en rosehage;) To små rosebusker ble plantet på siden av huset i vår , og de har blomstret i hele sommer. Nå har frostnettene kommet og jeg var redd de stakkars små knuppene som var igjen ikke ville klare seg, så nå er de klippet av og tatt med inn i varmen..håper de blomstrer her inne:)

 


Ha en fin dag!


-Anne M-

En perfekt søndag

I dag våknet vi til knallvær:) Solen skinte og det var god temperatur ute, derfor bestemte vi oss for å pakke sekken og reise til fjells. Turmålet ble Ørterhøgda på 1119 moh. To-åringen gikk for det meste selv, og minstejenta hadde vi i bæreselen siden hun er litt for liten enda for bæremeisen.  Eldstejenta var ikke med på turen.

Her har vi kommet nesten til toppen, og Elina kosa seg hele turen.


Denne fjelltoppen er ovenfor der vi har støl/hytte og det er her skiheisen går opp om vinteren. Jordene og hyttene hiterst på bildet er der vi har støl, og nederst ved vannet ser man Oset høyfjellshotel. Vaierene som krysser bildet er skitrekket.Nesten på toppen må man ha en liten pause for å hente nye krefter og for å drikke litt;)
Her er Johannes på toppen og det var stor stas å nå dit:) Han var kjempe flink!!! I bakgrunnen truer noen mørke skyer, og innen vi var kommer ned igjen til bilen begynte det faktisk å hagle litt. Været skifter fort på fjellet!

Håper dere har hatt en like fin søndag som vi har hatt:)

Nå må vi ut å male færdig overbygget på bortsiden av huset. (enda ikke færdig med det, går litt sakte med oss)

Ha en fortsatt fin søndag;)

-Svein & Anne M-

Litt gårdsprat:)

Det har blitt litt lite gårdsprat her den siste tiden så her kommer et innlegg om nettop det:)
Fortsatt er det igjen kalver på stølen og de må få litt mel hver dag, så i går bestemte vi oss for å ta en fjelltur til stølen slik at kalvene skulle få litt ekstra i magen;)


Når de hører at de skal få mat kommer de springende så det høres ut som et jordskjelv...
Johannes måtte ha litt mel i bøtta si og gi til kalvene han også.. :)

Ha en fin dag!

-Svein & Anne M-

Felleskjøpet - bondens favorittbutikk? ;)

Hehe..er vel kansje ikke det...eller ikke vet jeg, men jeg vet at toåringen min synes det er en suuuper butikk. Der har de nemlig  både traktor og is!!! Alt en to år gammel gutt trenger for å gjøre dagen bra! Vi var innom der i går for å kjøpe noen frø, og så fant vi denne dressen:Nå er han klar for å besøke kuene i fjøset:) Søndagsturen går til fjells, nærmere bestemt til stølen!  


-Svein & Anne M-

Melk rett fra kua:)

Her på gården kjøper vi selvfølgelig ikke melk vi har jo fjøset fullt av kuer:) Nå er det sikkert noen som tenker "æsj, drikke melk som kommer rett fra kua"! Ja det tenkte jeg også i starten..jeg tenkte at den melka er vel feit og smaker sikkert ekkelt. Og det gjør den sikkert så lenge den er varm, men nå har det seg sånn at når melka har stått i kjøleskapet og blitt kald så flyter alt det fete (fløten) opp og legger seg på toppen. Da er det bare å ta av fløten og melka er faktisk mye lettere enn vanlig lettmelk du kjøper på kartong. Da fløten er tatt av er melka en mellomting mellom skummet og ekstra lett.  Melk fra mugge smaker MYE BEDRE enn melk fra kartong og så er det mye mere dekorativt med en koselig melkemugge på frokostbordet:)Har du smakt melk som kommer rett fra kua? ;)

Ha en fin kveld!

-Anne M-

Det modnes

Sensommeren er her og det begynner å bli modne bær i hagen. Eplene må nok modnes noen uker til. Her kommer bilder av hagens fristelser:

Nedenfor huset står det et gammelt epletre.

Røde rips


Stikkelsbær


Det er også en ganske stor jordbærhage nedenfor huset.


Solebær


og rabarbra


Her er det bare å benytte seg av det hagen har å by på. Det hadde vært veldig gøy å få til en liten kjøkkenhage med gulrøtter og litt forskjellig i, men for øyeblikket har vi nok å styre med. Heldigvis er det Svein sin mor som holder orden med jordbær og de andre fristelsene i hagen.

-Anne M-

, Gol

Velkommen til Jorde gård, en gård i hjertet av Hallingdal.. Her bor vi i et oppusset sveitserhus fra 1898. Gården har melkeproduksjon. I tillegg har vi høner og om sommeren har vi noen gris og lam. Vi som bor her er Anne Margit og Svein Jorde, sammen med våre tre barn. På Instagram: @annemmj På Facebook finner du oss: Jorde gård For kontakt, mail adr: annemmj@hotmail.com

hits