HAGE

Hagekos

 

Hei, og god lørdag!

 

Det er sol fra skyfri himmel her i dag, og en temperatur som roper sommer og ferie.

 

På en slik dag synes jeg det er ekstra koselig og «pynte» opp i hagen. Har du som meg benker eller stoler stående rundt i hagen så tipper jeg at du heller ikke pleier å la pledd og puter ligge ute hele tiden. Med dette sommerværet vi vanligvis har så går ikke det. Men på en dag som denne når solen skinner og det ikke er en eneste sky i sikte, så er det en fin-fin  dag å bære ut alle pledd og puter, pynte opp i hagestolene, på en hagebenk eller i en hengekøye. Da blir det så mye koseligere og gå rundt i hagen, sette seg ned og bare nyte:)

 

   

 

God helg, og nyt dagen!

 

-Anne M- 

 

Klesvask idyll med gammeldags tørkestativ

 

Joda, for klesvask kan også bli idyll..

 

Se for deg at været er fint, en liten bris i luften, solen skinner og du skal henge ut klesvasken. Ville det ikke vært fint med et koselig tørkestativ..

 

Lei for å si det, men på lik linje meg trampoliner og andre ting som ruver i hagene så er disse aluminiums tørkestativene mindre pene. Lenge har jeg ønsket meg et gammeldags hvitmalt tørkestativ..og lenge har vi ventet på at vi skal ha en plass til det..

 

NÅ har vi endelig fått på plass et hvitmalt, gammeldags tørkestativ, og jeg kan ikke stoppe og smile over det:))

 

Flinke mannen min som laget tørkestativ!

 

 

 

 

 


 

 

 


 

 


 


 


 

 

Til deg som titter innom ønsker jeg en fin start på den nye uken!

 

 

 

-Anne M- 

 

Hageliv

 

Hei, og god fredag til deg som titter innom!

 

Jeg elsker fredager.. Siste arbeidsdag før helg, og da har man hele helga foran seg!

 

I går kveld tok jeg masse bilder fra hagen. Det begynner å blomstre, og endelig har syrinene kommet i blomst også. Litt senere enn vanlig synes jeg, men mulig det har noe med den kalde våren vi har hatt her i Hallingdal..

 

 

 

Mange av staudene jeg har i bedene mine er stauder som jeg har gravet opp fra mamma sine bed. En smart måte å plante billig på;)

 

 

 

 

 

 

Jordbærplantene som vi plantet for noen uker siden har fått grønne fine bærkart..

 

 

 

 

Ekstra gøy var det å finne ut at mange av reddikene er modne. Store, røde og fine..og veldig gode;)

 Både epletre og kirsebærtre står i blomst. Lurer på om det kommer epler og kirsebær i år.

 

 

 


God helg!

 

-Anne M-I hagen og rundt huset

 

I hagen og rundt huset spirer og gror det.. Hagemøbler står plassert flere plasser i hage, langs husvegg og verandaer. På instagram har jeg vist noen av bildene tidligere, men jeg vil dele met med dere som også leser bloggen!


I år har vi plantet noen jordbærplanter i en plantekasse (pallekarm) og alt nå kan jeg se at det kommer til å bli fine bær på plantene. Bilene er en uke gamle, så fra de ble tatt til nå har det kommet fine bærkart på plantene:)

 
Tykke ullpledd er tatt ut for her til lands vet man aldri når man trenger det en  sommerkveld;)

 


En gammel steke helle som jeg fikk fra min pappa fungerer nå som bordplate oppå en gammel kasse.

 
Tømmerhuset på tunet nermer seg innflytningsklart for hønene. Jeg har begynt å mure opp pyntemur med steiner rundt hele huset.

 Gol er jo fjellet for mange, og det merkes at det spirer og gror noe senere her oppe.. Syrinene har ikke engeng begynt å blomstre.. men gleder meg til de står i full blomst og dufter herlig sommer!

-Anne M-

 

Blomster små

 

Denne lørdagen har vi brukt på å få ordnet enda mere ute i hagen. Vi har plantet noen nye bærbusker og vi har sådd enda mere i plantekassene.

 

Jeg har til og med fått plantet noen stemorsblomster!

 

Det våres, og det er jammen meg godt:)

 

Til deg som titter innom ønsker jeg en fin helg!

-Anne M-

 

Tid for hage

 

Våren er tid for hage og hagearbeid. Endelig har snøen smeltet så vi kan starte opp igjen med alt som skal gjøres ute.

 

I dag har jeg fått luket og luftet jorden og barken i bedene, vi har flyttet plantekassene ned i hagen og vi har fått satt frem litt hagemøbler og så trampolinen da..den er viktigst;)

 

Her kommer noen bilder:


Reddiker er i år plantet inne først, men om ikke lenge håper jeg på å kunne sette de ut.Ungene sine utemøbler har også fått komme frem.I år har vi bestilt nye utemøbler. Vi ble rett og slett så lei av dette hvite settet som må skures ren for fluemøkk hver dag (fluene setter seg på det som er hvitt) derfor har vi nå bestilt mørke/grå møbler. Bord og seks stoler. Skal bli en fryd å få det plassert.

 

Den hvite benken har derfor fått plass i hagen på steinplattingen, og de to hvite stolene skal nok få en plass i hagen de og.

 

Til deg som titter innom ønsker jeg en fin helg!

 

-Anne M-
 God fredag!

 

God fredag til deg som titter innom denne regnfulle fredagskvelden!

 

Stemningen her i stua er bra selv om det er regn ute. Vi skal tenne lys og sette oss i sofaen og se film;) Passer bra og ikke gjøre noen ting den aller siste feriedagen denne sommeren. Lurer virkelig på hvor denne ferien har blitt av? Har det virkelig gått fire uker allerede..

 

På en liten shopping runde i dag fikk jeg med meg dette fiiine settet til de små. Nå har store og små prikk likt sett♥
Når det blir grønt nede i hagen skal dette settet få stå pent ved siden av dukkestuen...gleder meg:)♥♥♥

Gd fredag!

-Anne M-

 

S.M.I.L.E.R

 

Her smiler vi i dag:)

 

For det første så er SOL og god temperatur..ungene bader og vi har fått ordnet (nesten) ferdig brosteinsplattingen i hagen.

 

Vi jobbet seint i går kveld med å bli ferdige. Så i dag har vi plantet syriner og roser i en halvsirkel rundt plattingen. Det skal også opp en lyktestolpe der. Gleder meg til vi kan plassere et cafesett på denne plattingen og kose oss i hagen.

 

Og så gleder jeg meg til vi har fått grønn plen over det hele.. I kveld må vi rake stein og prøve å få sådd mere plen. Slik været har vert har vi måtte raket og sådd i flere omganger..dermed blir ikke hele plenen grønn på en gang. Men, men..
Vi har igjen og fylle sement og sand i mellom steinene.

 


Nå skal jeg ut i solen:)

-Anne M-

 

Hageoppdatering 2

 

Det skjer virkelig saker og ting i den nye hagen bakom huset om dagen. Plen, blomster, busker, steintrapper, kantsteiner, steinplattinger osv, men hagearbeid er tungt arbeid så det tar litt tid. Været spiller heller ikke på lag om dagen, men regnet hindrer ikke oss;)

 

Her er siste ukes arbeid i hagen i bilder: 


En rosehekk er plantet langs steinmuren. Stakkittgjerde skal også opp her etter hvert. 

Kirsebærtre og plommetre x 2 har kommet opp. Epletrær er bestilt og ventes i august. 

 

 

Prosjekt hagetrapp i granitt:

 

Godt med løftehjelp på disse steinblokkene;)

 

 

Etter flere dager med øsende pøsende regnvær ser plenen slik ut.  (godt vi ikke har sådd ferdig hele plenen)

 Prosjekt steinplatting (sirkel):

 

Dette har vi startet med i dag. Målte først opp sirkelen, spadde tusen spadetak med jord, duk i bånn, pukk og fin grus/sand over, finne midten og så er det bare å starte å legge stein..rundt og rundt..
Denne steinplattingen kommer i ett hjørnet på plenen. Hadde lyst til å bryte av litt med stein. Tror dette kommer til å bli kjempe fint når det blir grønt gress rundt. Vi er ikke ferdige, men så langt kom vi idag. Håper dette blir en fin plass å kanskje ha et par stoler og et lite bord på. Godt med noen sitteplasser i hagen. Syriner og roser skal plantes i nærheten av steinsirkelen for å gi skygge og le. (når de vokser seg store)

 Jeg elsker ruglete brostein..synes det er sjarmerende og ekte.

 

Jeg var heldig og fikk kjøpt en hurdalsrosebusk i dag. Ønsket meg lenge, og endelig kan jeg plante en slik:)Har også gått til innkjøp av en klatrerose new dawn. Denne synes jeg er nydelig, og jeg gleder meg til den skal klatre oppover dukkestuen.

Ellers så står det ganske mange roser, syriner, rips og andre planter og venter på og komme i jorden.

 

For øyeblikket så føles det som at vi bor i en enste stor gjørmehaug, våt jord og søle overalt. men vi får tåle jord og søle denne sommeren, for jeg vet at neste sommer kan vi begynne og kose oss med hagen, blomstene og plantene.

 

Ha en fin kveld!

-Anne M-

  

Hurdalsrose

 

Drømmer om en Hurdalsrose ♥

 

Helt fra jeg var barn har jeg hatt lyst på en Hurdalsrose. Mine besteforeldre har en Hurdalsrose i hagen sin, og det er mange fine barndomsminner med denne rosebusken. Dette var en rosebusk jeg kunne ligge under og bare se på og beundre som barn. De herlige rosa blomstene, den nydelige roseduften og de fine rosebladene som ligger som et rosa teppe på bakken rundt rosebusken etter litt vind i luften.

 

Jeg vil ha en Hurdalsrose i min hage ♥ 

Her er et par bilder fra mine besteforeldres Hurdalsrose:
Barna sover søtt i sengene sine etter en kveld med karusellkjøring på Hallingmarken. Vi voksne skal ut i hagen og jobbe videre med hage-prosjektet våres. De siste kveldene har vi jobbet med en steintrapp...tungt arbeid, så det er godt vi har traktor til å løfte steinblokkene med;)

God helg!

-Anne M- 

Hage-oppdatering 

Hage.. Hva vil vi at en hage skal være for oss? Dette har vi spurt oss selv om noen ganger nå. Hva skal vi bruke hagen til, hva skal vi plante der, hvor mye jobb vil vi ha med hagen osv.

 

Wikipedia beskriver en hage slik:

 

 

 

 «En hage eller have er et avgrenset jordstykke hvor eieren har bestemt hvilke vekster eller andre naturlige ting som skal få plass der. I urban sammenheng var villahagen ofte inngjerdet mot gate og naboer. Stakittgjerde var ingen hindring for en god prat, men nyttig hvis der oppsto krangel. Innafor var der orden, med blomstene i bed og gresset på plenen. Hadde man plass, sto gjerne et frukttre eller to der. I grønnsakhagen på landet dyrket man så mange av nyttevekster som tid og jordsmonn tillot. Der man hadde areal til det kunne større åkerarealer brukes til kålrot eller gulrøtter, mens kjøkkenhagen ga tilskudd av krydder og annet.»

 

Villahage ja, det vil vi ha! For vi vil ha hvitmalt stakittgjerde, frukt trær, blomsterbed og rosebusker. Og så skal vi flytte plantekassene våres med grønnsakene dit, og med tiden ønsker vi et drivhus. Og en fin lekeplass til de små.

 

Her kommer bilder fra to uker med graverjobb. Hagen er for de som ikke vet det nedenfor huset/bak huset våres.


Det inngjerede omerådet bort til graveren skal forvandles til en plan plen/hage. (de brune husene i bakgrunnen hører til naboen)


Det er rundt fire meter i høyde forskjell i fra strømgjerdet og ned til trådgarden. Dette blir noen lass med stein og jord for å få det plant og fint.


Etter dag 1 så det slik ut da vi kom hjem fra jobb. All matjord er gravet vekk og lagt i haug på toppen.


Etter enda noen dager har det kommet opp en flott steinmur, og det er så vidt begynt å fylles opp med stein og masse.


Der den lyse jorden er skal den nye veien gå. Det skal bli fint å få veien utenom tunet, både med tanke på plassen og med tanke på ungene som leker. Slik det er nå med veien rett utenfor døren så liker jeg ikke å slippe ungene ut for og leke.


Her kommer den nye veien, med skråning opp mot hagen.


Mye jobb med muring på begge sider av veien. Godt han vet hva han driver med han som gjør dette. Jeg synes det er gøy å se hvordan de går frem..


Det er nok endel arbeid igjen her før vi kan så plen og opparbeide en hage. Men gjett om vi gleder oss til enda mere tumleplass;)

 


Veien begynner å ta form. Nå ser jeg virkelig for meg hvor flott dette skal bli;)

 

 

Her er det nokså klart til å plantes. Utrolig fint å se at nå endelig etter fire år har vi fått ordnet dette. Veien på gården skal snart legges om fra rett over tunet til nedenom husene heller, og endelig kan vi opparbeide en flott og frodig (med årene)hage. Åhh, som jeg gleder meg til å begynne med det! Vi skal begynne å plante litt til helgen. Epletrær, plommetre og et kirsebærtre + noen andre buskevekster. Og så må vi få startet med å så plen. Stakittgjerde vil det også komme med tiden. Ideene er mange, det gjelder bare å ha nok tid;) Men en hage er ikke laget på en sommer. Jeg tenker at vi må bruke litt tid på og finne ut hvor vi vil ha alt plassert.

Ha en fin kveld!

Her plages vi av forkjølese nesten hele gjengen. Kjedelige greier, men vi får håpe det går fort over!

-Anne M- 

Hundre år gammel historie har blitt borte

 

Hundre år gammel historie har blitt borte. Dette måtte bare dokumenteres her på bloggen til Jorde gård! Når sant skal sies så vet vi vel egentlig ikke om det er hundre år gammelt heller, men gammelt det var det!

 

Jeg snakker om epletreet i hagen!

 

Huset våres er hundre og fjorten år gammelt, og fra gamle bilder har vi sett at det har stått epletrær i hagen i lang lang tid, så kanskje nærmet det seg hundre år dette treet. Vi vet ikke riktig!

Av og til må gammelt vike for nytt, slik er det bare. Men ingen kan komme og si at det pleier å være slik her på gården. Vi er veldig opptatt av å ta vare på det gamle og å bruke opp igjen. Men siden hagen skal fylles opp og planeres må dette epletreet vike.. Det var med tungt hjertet beslutningen ble tatt, men nå er det altså gjort. Godt at man kan plante et nytt epletre da..kanskje det kan få stå i hundre år:)

Dette kommer vi ikke til å få se noe til i år, de flotte blomstene på eplebuskene. Dette er bilder fra i fjor.

Her kommer bilder fra operasjon "sage ned eplebuskene" :Svein sager og Johannes står og følger med.

Dette var det siste epletreet som stod igjen i hagen..tidligere har det stått flere her.

 

 

En fin søndag ønskes til alle som titter innom:)

-Anne M-

 

Kjøkkenhage

 

God formiddag til deg som titter innom! Her er vi på vei ut i finværet, men aller først tenkte jeg å dele et par bilder fra plante-prosjektet vi jobbet med i går.

 

Etter en del sjekking rundt omkring på hvordan man skal gjøre dette endte vi opp med å bruke pallekarmer som så mange andre:)  

  

 

Siden vi aldri har gjort dette før har jeg brukt litt tid på å lese rundt på nett om hva som anbefales og hvordan man skal gjøre dette. Det er mye man lurer på når man aldri har gjort dette før. F.eks skal man ha grus til drenering, skal kassene kles med plast, skal man ha duk i bånn, når kan man plante, osv, osv.

 

  

Vi fant ut at det er veldig mange måter å gjøre dette på, noen gjør sånn og noen gjør slik.. Med andre ord må vi bare prøve oss frem. Vi valgte å kle kassene med plast langs veggene slik at jord og fukt ikke skader kassene. Vi valgte å sette kassene der det var grus på bakken og så la vi aviser i bånn. Leste at dette holdt ugress unna på lik linje med en duk..(hmm..?)

 

 

 


 

 

Her plantes det!

  


 

 

og her står kassene, så får vi bare håpe at hvertfall noe av det vi plantet vil vokse opp!

  

Veldig spennende for både store og små!

  

Ha en fin søndag!

 

-Anne M-

    

 

 

 

 

 

 

 , Gol

Velkommen til Jorde gård, en gård i hjertet av Hallingdal.. Her bor vi i et oppusset sveitserhus fra 1898. Gården har melkeproduksjon. I tillegg har vi høner og om sommeren har vi noen gris og lam. På Instagram: @annemmj For kontakt, mail adr: annemmj@hotmail.com

hits