HUSETS HISTORIE

Rom for rom

Vet dere hva? Jorde gård-bloggen fyller 1 år i August:) Det skal vi feire med en liten give away/ konkurranse om noen få dager, så følg med;)

Jeg har lenge hatt lyst til å lage et rom-for-rom innlegg, men aldri hatt tid til å gjøre det, men nå i forbindelse med bloggens 1 års-feiring vil jeg vise dere rom for rom i hele huset i ett og samme innlegg :)

 Velkommen inn!


Inngangen på fremsiden av huset...her kommer vi rett inn i gangen.
Inne i gangen..


 Døren går inn til kjøkkenet og trappen går opp i andre etasje..


..Kjøkkenet sett fra gangen..
Fra kjøkkenet er det åpen løsning inn i spisestuen..


...Spisestuen...
..Videre fra spisestuen er det åpen løsning inn til to stuer..den første vi kommer til er midtstuen..


..Midtstuen.. Her ser det ikke slik ut lengere siden vi har solgt stolene og går og venter på nye stoler som kommer snart. Denne stuen er endel i bruk siden vi har tv-her.
Noen har kansje lagt merke til at vi kaller disse tre stuene våres for midtstuen ,finstuen og tv-stuen..det sitter igjen fra vi dreiv å pusset opp her..vi kalte rommene det for å skille de da vi snakket om de, og siden har vi fortsatt å kalle de for det. Finstuen f.eks høres kansje litt stivt ut, men i virkeligheten er det ikke det..det er bare en stue som vi ikke bruker så mye i hverdagen siden der inne har vi valgt å ikke ha tv..den brukes gjerne til kaffebesøk og kos....Her ser dere finstuen..


 ...Ellers i 1. etasje har vi en gang i fra selve gangen som går inn til et kott/ lite lager...det er ikke ferdig enda, så det er ikke så mye å vise frem. Men denne gangen går også inn til vaskerommet:...Ikke helt ferdige med å liste og slikt der inne heller...

Vi har også en liten do i 1.etasje:Dette var første etasje.. Da sier jeg bare velkommen opp i 2. etasje:
...opp trappen og vi kommer rett opp i tv-stuen:


Her er det åpen løsning... Et stort rom med dører inn til alle soverom og bad. Trappen snirkler seg videre opp i tredje etasje..der er det bare rot og loft enn så lenge, men med tiden blir det kontor, gjesterom, et toalett/lite bad og et soverom.


Tv-stuen er den stuen som blir mest brukt... Her har vi godt med plass til store og små, og herlig gulvplass til å leke på...


...Fra tv-stuen går det dør inn på eldstejenta sitt rom..


..Og inn til minstejenta...


...og gutterommet...


...og foreldre-soverommet...

 

Det er også en dør inn til badet:

I fra tv-stuen går det en dør ut på den lille verandaen på overbygget/ utbygget på fremsiden av huset:

 

Vel....dettte var små glimt fra hvert rom i hele huset.....

Jeg tror jeg vil benytte dette innlegget til å takke alle som titter innom ofte, av og til, sjelden, eller rett som det er for deres interresse og for deres gode kommentarer og fine ord! Jeg har aldri fått ett vondt ord i mine kommentarer og det er jeg selvsagt veldig glad for:) Tusen takk for at dere som leser Jorde gård-bloggen finner min drøm for interiør og mine ideer, og bilder som interresant:) Tusen-tusen takk!!!

 

Ha en god helg!

Og følg med om noen dager hvis du vil ha med deg give-awayen / konkurransen:)

-Anne M-En gammel historie....

.......En gammel historie som begynner i år 1899. Det er året hvor huset vi bor i ble startet å bygges. I løpet av de 112 årene huset har vært til er det mye som har skjedd med det. Mange byggeperioder og stiler har disse veggene vært vitner til og sikkert mange slags hendelser og begivenheter også. I dette huset har det vært både sorger og gleder, slit og hard jobbing. Bare å prøve å forestille seg hvordan et stort hus ble bygget for 112 år siden gjør meg sliten;) Grunnmuren er satt opp av store firkantete steiner, reisverket er store tunge tømmerstokker.. Ja, ja..jammen meg godt det har skjedd litt utvikling på disse 112 årene;)

For å prøve å dokumentere( så godt vi kan) historien dette huset har, bestemte vi oss ganske tidlig for å lage en bok/album fra hele oppussingsperioden. Den ser slik ut:Denne boken står fremme til enhver tid, og er et stort minne over historien som dette huset har. Jeg er sjeleglad for at vi passet på å lage denne boken da vi startet oppussingsprosjektet. Og jeg vil på det sterkeste anbefale alle som skal gjøre noe lignende eller som skal bygge å lage seg en slik bok. Kjempe gøy å gå tilbake for å se. Desuten tenker jeg at kansje om nye hundre år så er det mine etterkommere som skal rive løs på dette huset og gjøre om alt..da vil de ha stor glede av denne boken;) Jeg hadde hvertfall hoppet skyhøyt av glede hvis vi hadde funnet noe lignede da vi startet rivingen av alt innvendig her.
Heldigvis så er mye av historien som vi har lurt på når det kommer til dette huset noe Svein sin pappa kjenner delvis godt. Han har selv vokst opp i dette huset og det var hans besteforeldre (Svein sine oldeforeldre) som bygget dette huset i 1899. Jeg er en person som elsker gammel historie, og som elsker å "reise" tilbake i tiden, og å finne ut hvem som har bodd her, hvilket rom de forskjellige hadde, hva de forskjellige rommene har inneholdt, osv. Hadde jeg fått tilbudet om å reise 112 år tilbake i tid bare for noen timer hadde jeg takket JA uten å tvile! Tenk å fått se hvordan det var her på denne gården den gangen, hvordan huset så ut og hvordan folkene som bodde her var:) Spennende!
Men umulig som det er, så er jeg hvertfall veldig glad for at pappan til Svein sitter på ganske mye informasjon når det gjelder dette huset. Veldig mye historie dukket også opp under rivingen. Diverse lag med gulv, tak og vegger..gamle aviser i veggene osv. Alt vi vet om dette huset står nå skrevet ned i dette albumet/ boken. Til og med nyere historie er skrevet ned slik at alt som har skjedd med huset siden 1899 og frem til dags dato er dokumentert der.

Jeg skal vise noe av det som er skrevet og noen bilder som er limt inn slik at det blir lettere å forstå hva jeg snakker om:)

-På første side er det bilde av alle oss som bor i huset, og det er også skrevet ned de andre som vi vet om som har bodd her tidligere.
- Videre kommer det en fakta side om huset. Blandt annet at huset er bygget i år 1899, at huset har en grunnflate på 120 m2 og at det har tre etasjer, Det står at hele første etasje er laget av tømmer, men andre og tredje etasje er av reisverk. At husets opprinnelige takhøyde i hver etasje er på 297cm. Osv med faktaopplysninger.

-Deretter kommer en kort historie om når vi startet med å rydde ut alt av møbler, ting og tang og endelig kunne starte rivingen. Det er også bilder fra alle de prosessene.

Hvert rom i huset har fått sitt eget kapittel med bilder fra før riving, under riving, under oppbyggingen og med færdig resultat.

-Vi har også en liste så lang med malingskoder som vi har brukt i de forskjellige rommene, lister på leverandører som vi har brukt på gulv, lister og mye annet. (kjekt å ha til senere)

Jeg vil vise dere noen bilder slik at det er mulig å prøve å sette seg inn i hvordan det faktisk var her før, og hvor mye jobb dette faktisk har vært/er:) Det er så rart med det, men alle jeg har snakket med som har gjort lignende sier at "man vet ikke hvor mye jobb et slikt prosjekt er før man er færdig" eller at "det er godt man ikke vet hvor mye jobb det er da man starter, for da er det ikke mange som hadde orket å starte". Hehe, alle de som har sagt slikt har nok helt rett... Da vi var færdige med alt dette så var vi altså så lei, men fytti rakkern så stolte over resultatet:) Og jammen meg så hadde jeg gjort det igjen nå som det har gått etpar år. Det blir litt som å føde dette..man glemmer strevet det er når man ser resultatet;)

Her kommer noen bilder:


Slik så huset ut da vi startet å rive ut alt innvendig. I løpet av årene har fasaden endret seg flere ganger.


Vi ville få fasaden tilbake til slik den var i 1899.....


...Og det var sånn som dette. Her mangler vi bare noen utskjæringer øverst imellom alle stolpene. Håper på å få laget det iløpet av sommeren 2011.


Slik så det ut på ett av de 6 soverommene som var i andre etasje..her hadde det ikke bodd noen på år og dag, og den orginale gamle veggfargen var fortsatt på veggene. Det samme var gulvet som var malt. Alle gulv som vi fant under andre lag med gulv var malte gulv noe som var veldig vanlig fra gammelt av.I andre etasje var alle innvendige vegger isolert med sagflis..det var litt av en jobb å få ut all sagflisen...tenk for en brannbombe denne isolasjonen var!Gamle døråpninger skjulte seg bak tre lag med gammelt panel..spennende, og først da alt panel og vegger var rivd vekk kunne man begynne å se for seg hvordan romløsningene tidligere var.


Dette bildet er fra spisestuen og man ser ut i midtstuen og finstuen. Til høyre synes den fæle parafinovnen som stod der. Den ersatattet vi med en stor og fin peis i gammel stil.


Her går andre lag med gulv av i ett av rommene i første etasje. Der var det tilsammen tre eller fire lag med gamle gulv.Jeg synes det er rart å se på disse bildene..tenk at vi brukte flere mnd bare på å rive ut alt. De fleste av oss ble riktig så flinke med brekkgjernet denne våren;) Tar jammen meg mye tid å rydde vekk alt som man river ned også.


Slik så det ut under alle lagene med gulv i første etasje. Disse bjelkene og steinene hadde ikke sett dagslys på over hundre år. Alle gulv i hele første etasje har vi nå støpt.
Når vi hadde kommet så langt som dette husker jeg godt at jeg klarte å begynne å se hvordan dette kom til å bli...en utrolig deilig følelse. Her er peisen muret opp, gulv er støpt. Det er kjøkkenet dere ser her. Svein har her begynt å lekte ut alle veggene..en utrolig stor og kjedelig jobb. Ikke en eneste tømmerstokk var rett, så før panel kunne slås på måtte veggene rettes opp og lektes ut.


Her ser man rett opp i andre etasje.

Det er helt umulig for andre å skjønne noe som helst av disse bildene siden alt er bare kaos:) Men det var akkuratt slik det var..alt måtte gjøres, hele huset skulle tas igjen på en og samme gang, så med andre ord måtte vi gjøre litt her og litt der hele tiden. Men alt strevet (som vi fikk mye god hjelp til av blandt annet foreldre) er så absolutt verdt det, og vi angrer overhodet ikke:) Det har vært en utrolig spennende tid og et kjempe spennende prosjekt! Nå bare koser vi oss her i huset og nyter huset til det fulle:)
Det var en liten smakebit på innholdet i denne "boken om huset". Det er mye jobb å lage en slik dokumentasjon, men det er så gøy å ha til senere:)

Jeg ønsker alle som titter innom en fin kveld:)

-Anne M-Huset vi bor i sin historie

Hovedhuset på gården er et gammelt sveitserhus som sto ferdig i 1898. De første som bodde i huset er min mann sine oldeforeldre. Huset har en grunnflate på 120 m2 med tre etasjer. Hele første etasje er bygget av tømmer, mens andre og tredje etasje er av reisverk. Slik så huset ut den gangen for leeenge siden:  Maaange år senere i 2007 så huset slik ut: Og det var i 2007 at vi startet den store jobben med å restaurere huset.


           

 

Da vi gikk igang med restaurering måtte vi rive ut alt av gulv og vegger, og de fleste rommene i huset hadde både to og tre lag med panel, og to lag med gulv. (tydelig at det har blitt pusset opp noen ganger på disse 112 årene) I andre etasje fant vi sagflis og avispapir i veggene som var brukt til isolasjon. og i gulvet mellom andre og tredje etasje var det brukt jord som isolasjon. Både jord og sagflis var jo veldig vanlig å bruke før i tiden. Tenk deg det brenner godt!  Fra vi startet å rive til vi var ferdige med å rive hadde det gått nesten tre mnd. Da var det bare selve skallet som sto igjen av huset. Utvendig var nemlig huset blitt tatt igjen for ikke så mange år siden. Inne kunne vi nå stå i første etasje og se rett opp i taket i tredje etasje. I andre etasje var også mange av deleveggene fjernet helt..kun vegger med bæring sto igjen. Det så slik ut:                                                  

Da alt var rivi var det klart for å bygge det opp igjen. Det ble støpt gulv i hele første etasje, alle bjelkelag ble skiftet, og alt ble gjort etter dagens standard/krav. Selve byggingen er det Svein og hans far som har stått for. De jobbet lange og sene kvelder, helger og noen ganger til og med netter!!! Sparkling og maling er det jeg og Svein sin mor som har hatt jobben med. Vi har selvfølgelig hatt noen snille familiemedlemmer og venner som også har hjelpt til noen ganger.
 Her er noen bilder av prosessen:
   
Inngangspartiet er rivi ned og erstattet med et større inngangsparti, slik som det opprinnelig var på dette huset. Vi har enda ikke fått opp utskjæringer men det kommer... Og her er bilder av et nesten ferdig resultat:
    
                                                                       -Anne M-

, Gol

Velkommen til Jorde gård, en gård i hjertet av Hallingdal.. Her bor vi i et oppusset sveitserhus fra 1898. Gården har melkeproduksjon. I tillegg har vi høner og om sommeren har vi noen gris og lam. På Instagram: @annemmj For kontakt, mail adr: annemmj@hotmail.com

hits