august 2012

I lufta

 

Det durer og graves. Blinkende lys er å se ute her. I skrivende stund henger det store stabburet og dingler i luften. Slik har det hengt ett par timer nå. Nervene har roet seg, men virkelig var det spennende når stabburet på 20 tonn lettet fra steinene det har stått på i gud vet hvor lenge. Langt over hundre år i vertfall.(Jeg aner ikke hvor gammelt det er, men før det kom hit har det stått lenger opp på jorde der gården var på tidlig 1800 tallet)

 

Det er litt spesielt å få se at et digert stabbur på 20 tonn henger og dingler i luften, og nostalgisk som jeg er blir jeg rørt av tanken på at det for første gang på årevis har blitt flyttet fra sin plass:) Jeg føler at nå er vi inne i en ny fase.. Jeg gleder meg til vi kan male det og lage til det tunet ute her som vi har ønske om.

 

Det har gått opp for meg at det er MYE jobb for lite dette. Stabburet skal kun flyttes to meter pga symetri på tunet. Vi er nå inne i 5. time hvor denne kranbilen er her, og det er tre menn på kranbilen. Hjelpes for en jobb, men fytti rakkern så verdt det!

Da er det bare å håpe at det går like smertefritt når det skal ned igjen på nye steiner og ny plass:)

 

Ha en fin kveld!

 

-Anne M-Fornyelse..

 

Jeg har i lang tid nå gått og hatt lyst på litt forandringer på kjøkkenet. Jeg er fryktelig lei av liftgardinene der og føler at de blir FOR landlige og sukkersøte. Jeg er heller ikke fornøyd med barstolene rundt øyen. Stolene er greie nok, og de passer inn på kjøkkenet, men jeg har gått litt lei av dem og ønsker meg kjempe mye noen nye;)

 

Nye liftgardiner er bestilt. Denne gangen blir fargen linfarget. Det tror jeg blir lunere og litt røffere. Kjøkkenet her er veldig klassisk og «pyntete» så og røffe det opp litt med noen røffe detaljer er bare kult.

 

 

 

Koppestativet og tavleveggen er f.eks ett av de røffere elementene her.

 

 Jeg har lett rundt på nett og falt pladask for disse barstolene. Mail er sendt, så nå håper jeg at det er mange nok på lager:

Eller så er jo disse også fiiine♥ Nå er det snart bare og gjøre seg klar for ekte bonderomantikk.. Jakten på kjærligheten ♥

 

En fin kveld ønskes fra meg her på Jorde gård:)

-Anne M-Kjærringtorget

 

Jeg ELSKER å gå rundt og titte på håndlagde ting. Alt fra puter til smykker.. På kjerringtorget på Nesbyen denne helgen finnes det så mye fint. (og også mye som ikke er fult så fint, men det skal jeg ikke snakke om her..)

 

Noen kjerringer har stått der år etter år, og to damer fra Riga (hvis ikke jeg tar grundig feil) har stått der i årevis. Jeg handler alltid hos dem. De selger vakre vevde linduker, strikkede jakker, strømper og pulsvarmere o.l Jeg har mange linløpere/ duker derfra og jeg må nesten ta meg selv i nakken for ikke å kjøpe flere. (fordi de er så utrolig fiiine, 0g billige 400kr +/- for en lin duk er ikke galt, og da snakker vi ekte lin altså)

 

I år ble det derfor ingen duk på meg, men derimot fikk jeg kjøpt meg ullsokker og ullstrømper til en utrolig billig penge. Fiiine var de også, så nå bare gleder jeg meg til det blir ullsokkevær;)


 

120 kr for ullsokker og 300kr for lange ullstrømper (med fint mønster) er ingen upris.

 

 

 

Peace smykke kjøpte jeg hos to kjempe koselige damer. De hadde utrolig mange fine smykker i denne stilen. (fra før har jeg peace smykke fra JOY, men dette var da faktisk like fint)

 

  

Viser også bilder fra lindukene:

 


 

Da vil jeg bare ønkse GOD HELG!

 

-Anne M- 

 

 

Høst i huset

 

Fredag, helgestemning og HØST

 

Endelig er det tid for å hente frem igjen tykke ullpledd, saueskinn og farger som luner. Høsten er nok min yndlingsårstid ♥

 

Jeg har vært inne i puteskapet (det som egentlig er et kott) og hentet frem igjen lin gardiner, puter og pledd i beige farger.

 

Siden jeg ble så glad i det blå i finstuen i sommer vil jeg dra det med meg over til høsten. Derfor har noen av de blå putene fått være igjen i sofaen.

Det rosa som var i midtstuen har blitt bytte ut med hvite og beige farger.

Alle putene, pleddene og saueskinnene er gamle. (gjenbruk er viktig)

 

VELKOMMEN inn for å ta en titt:
 

Det føles veldig godt å være ferdig med sommeren for denne gang. Nå ser jeg frem til mange fine høstdager i fjellet på tur med familien min.

 

 

 

 

 

 

 

Siden jeg nå har tatt frem igjen alle saueskinn fra loftet tenkte jeg og dele med dere hvordan jeg behandler de/tar vare på dem. (siden dette ofte er noe jeg får spørsmål om)

  

 

Jeg har tidligere fortalt hvordan jeg vasker skinnene, men det er noe jeg egentlig ikke vil anbefale. Det må kun gjøres ytterst sjeldent, og kun med egnet såpe. (se f.eks nostebarn.no)

 

Det jeg vil anbefale å gjøre ett par ganger i mnd (om vinteren i minusgrader) er og legge skinna med ullen ned i snøen og la de ligge der en halvtime. Etterpå ristes de godt og eventuelt tørkes på et stativ liggende med ullen ned.

 

 For å få tilbake en fluffy ull pleier jeg å gre de godt med en hund/kattebørste.  

 

 Etter en vår og sommer i en pose på et loft så mine skinn slik ut:

 

  

Ikke spesielt fine og fluffy. Men etter en runde med hund/kattebørsten ble de kjempe fine igjen:

 
Har du noen saueskinn er det viktig og passe godt på de. Da kan man ha de i årevis:) Selv har jeg huset fult av saueskinn. (ti stk)

 

 

 

Nå er det film og kaffe som står på planen her på Jorde gård!

 

God helg!

 

-Anne M-
 

 

 

 

Flytting

 

Det nærmer seg flytting, og det med stormskritt;) Det er selvsagt ikke vi som skal flytte, men de to stabburene på gården skal flyttes, og de tar luftveien!

 

Dette blir mye jobb for lite, for de skal bare flyttes to meter. Men for at det skal bli symmetri og for at det skal se penest mulig ut når et tredje tømmerhus tar plass ute på tunet her har vi allikevel bestemt oss for og ta den jobben. Her skal det ikke se tilfeldig ut.

 

Det er store endringer vi gjør med dette gamle tunet, og da vil vi selvsagt at det skal se mest mulig naturlig ut og ekte.


 

Veien som nå går gjennom tunet skal vekk. Vi har i hele sommer hatt gravere her som har laget ny vei nedenom hagen. (vi ser knapt veien nå og det er godt) Det skal bli en fryd og få stengt av veien gjennom tunet. Melkebiler, lastebiler, traktorer og privatbiler som durer igjennom tunet rett foran inngangsdøren våres. Det er ikke koselig og sende små unger ut for å leke på tunet da.

 


 

 

 Bortenfor stabburene kommer det opp et gammelt tømmerhus som vi har fått kjøpt. Det skal bli hønehus og oppbevaringsplass.

 

Dette huset vil da skjerme litt for nabohuset.(svigerforeldre) Jeg tror at når man bor så tett på vil det bli godt for alle parter og få litt skjerming og litt privatliv. Så forandringene på tunet kommer alle til gode;)Her har vi hatt graver i kveld..og som du ser er det ikke så langt stabburene skal rikkes. Kranbilen er bestilt til fredag. Jeg har SÅ lyst til å se kranen løfte disse store stabburene..., synd jeg er på jobb den dagen. Jeg har bedt de som er her om å ta masse bilder da.. Dette har vi ventet på i laaang tid nå!

 

 

Det er mye jobb som skal gjøres etter at stabburene er på plass og etter at tømmerhuset er på plass. Stabburene skal få seg en runde med malerkosten og bli mørke og fine igjen. En steinmur skal mures opp, der veien blir borte må det planeres og sås plen. Det skal plantes opp en del busker. Hønehuset skal isoleres og klargjøres så hønene kan flytte inn i et egnet hønsehus før høstkulden biter på.

Noen ganger tenker jeg at vi har litt for mange prosjekter på gang, men så gøy som det er også da. ;)-Anne M-

  

 

 

Kabeltrommel-benk

 

Hjemme i hagen hos min mamma står det en benk. Den er laget av to stk kabeltrommler, og en limtre-drager. Jeg synes dette er en sjarmerende benk. Den har stått der så lenge jeg kan huske (sikkert i 25 år) og den er like solid og like fin den dag i dag.

 

Siden kabeltrommel-bord har vært i vinden som bare det de siste årene, sammen med pallebord og pallebenker tenkte jeg derfor og vise dere bilde fra denne benken. Kanskje vi snakker en ny vri på bruken av kabeltrommeler her? ;)

 

Etter et raskt søk på nett fant jeg ingen benker laget av kabeltrommel.. Men her er den jeg vet at finnes:

 

 

Var ikke denne fin:) 

Til deg som titter innom ønsker jeg en fin kveld!

 

-Anne M-Oppdatering

 

En liten oppdatering fra Jorde gård:

 

Her går dagene sin vante gang igjen og ferien er for lengst over. DET merkes på alt som skal gjøres. Bloggen blir nedprioritert om dagen nå, og jeg har vel kommet til et punkt hvor jeg kjenner at jeg er ganske lei av å blogge. Slik har det vært tidligere også, men etter litt pause kommer det seg igjen. Til høsten og vinteren vet jeg at vi skal i gang med barnerom og loft prosjektene igjen så da blir det mye og dele med dere etter hvert. Det gleder jeg meg til:)

 

Jeg tenkte å vise eggkurven min.. Hehe, det er jo egentlig ingen kurv, men i mangel på å få rotet seg til å handle en egg-kurv har jeg begynt og bruke en stette-bolle. Hønene har kommet seg på egg-leggingen nå, og selv om ikke alle legger hver dag har vi noen egg i rugekassene hver dag nå, og det er like gøy hver gang.

 

Utrolig rart, men så stas som det er og kunne hente seg egg fra egne høner.. ♥


Se så fiiine♥

 

Go fredag ønskes til deg som titter innom:)

Vi skal i bryllup i morgen, og gleder oss kjempe mye!

Og så har jeg blitt tante igjen. Lille gutten har klamres seg godt fast i maaange uker nå, og ville egentlig prøve seg på og se dagens lys i uke 24. Heldigvis har jeg en søster som er god på å ruge, så hun har ligget rett ut i mange uker og klart å holde lillegutt i magen helt frem til for to dager siden. Det ble en velskapt gutt som ble født 6 uker før termin. Det er bra jobba av min søster;)

-Anne M-

 

God helg!

 

Så var det fredag igjen, og endelig skinner solen over Jorde gård ♥

 

Herlig... Faktisk er det meldt knall vær hele helgen (rett over gården), og hvis det stemmer har jeg S.T.O.R.E  planer om å ligge rett ut og sole meg. Om en uke skal vi i bryllup og litt brunfarge til kjolen hadde ikke vert feil;)
Nå skal en kaffe nytes på verandaen♥

 

God helg!

 

-Anne M-

 

 

God fredag!

 

God fredag til deg som titter innom denne regnfulle fredagskvelden!

 

Stemningen her i stua er bra selv om det er regn ute. Vi skal tenne lys og sette oss i sofaen og se film;) Passer bra og ikke gjøre noen ting den aller siste feriedagen denne sommeren. Lurer virkelig på hvor denne ferien har blitt av? Har det virkelig gått fire uker allerede..

 

På en liten shopping runde i dag fikk jeg med meg dette fiiine settet til de små. Nå har store og små prikk likt sett♥
Når det blir grønt nede i hagen skal dette settet få stå pent ved siden av dukkestuen...gleder meg:)♥♥♥

Gd fredag!

-Anne M-

 

Egg

 

Her på gården kom i vertfall høna før egget!

 

Vi har ventet og ventet på at hønene skal begynne og legge egg, og i dag hadde det aller første egget kommet.

 

Det første egget må selvsagt dokumenteres her på bloggen;)


Se så fint ett lite egg (det brune)! Dette var stor stas for både store og små her i huset. Kanskje blir det omelett til frokost snart..

 

Jeg må nok skaffe meg en fin liten egg kurv tenker jeg. Noen som vet om noen fine egg kurver å få kjøpt?

Til alle som titter innom ønsker jeg en flott dag!

-Anne M-

, Gol

Velkommen til Jorde gård, en gård i hjertet av Hallingdal.. Her bor vi i et oppusset sveitserhus fra 1898. Gården har melkeproduksjon. I tillegg har vi høner og om sommeren har vi noen gris og lam. På Instagram: @annemmj For kontakt, mail adr: annemmj@hotmail.com

hits