desember 2010

Julen er snart over for denne gang..

...Ja tenk det! Julen som vi alle har gått å ventet på og som vi alle har tatt inn i husene våres, pyntet, stelt og ordnet det til slik at det skulle bli jul..og nå er den snart over for denne gang. Litt vemodig i grunn. Vanligvis når det nermer seg nyttår så begynner jeg å klø i fingrene etter å kaste ut juletreet og resten av julepynten, men i år så må jeg si at jeg har faktisk ikke lyst til å kaste den ut. Jeg synes at det røde har falt så naturlig inn sammen med de andre fargene her i år og synes at det røde har blitt riktig så koselig i år. Når jeg går en tur inn i finstuen og står der inne og ser på juletreet og resten av den koselige julepynten så kan jeg stå der lenge og bare se meg rundt i rommet og kjenner roen komme. Jeg vil selvsagt kaste ut julepynten når vi går inn i det nye året (jeg mener ikke noe annet)..for da er jo julen over for denne gang, men jeg skulle bare ønske at selve julen/romjulen kunne vare litt lengere;) Hehe, det er nok og blir nok en ønsketenkning;)

Julen 2010 har vært en koselig, stille og rolig jul..akkuratt slik julen skal være:)
Lille julaften besøkte vi mine gamle besteforeldre og senenre den dagen da vi kom hjem igjen laget vi oss grøt og koset oss her hjemme. Det ble selvsagt litt grøt til selveste fjøsnissen også.. Barna synes jo det er kjempe spennende å sette ut grøt til fjøsnissen..og jammen var skåla tom dagen etter;)
Julaften feiret vi hjemme hos min mamma med pinnekjøtt til middag, riskrem med rød saus til dessert, og jammen meg så fikk eldstejenta mandelen i riskremen;) Pakker ble pakket opp og julaften ble en kjempe koselig dag og kveld.
1.juledag var vi egentlig bedt bort til mine besteforeldre (ikke de samme som vi var hos lillejulaften) , men siden de to minste barna faktisk fikk feber på selveste julaften og vond hoste og forkjølelse ble vi heller hjemme og koset oss her.
I morgen skal vi ha nermeste familie på en familielunch, så jeg er alt i gang med stryking av duk og planlegging av bordpynten;)

Håper at alle andre også har hatt en koselig og fin romjul:)
-Anne M-

Juletre..

 Da var juletreet på plass i finstuen! Vi har hogget treet selv fra egen skog, og når man går der i skogen og leter etter det perfekte treet, så er det faktisk ikke så lett å finne det! Et tre er for smalt, et tre er for vidt, et tre mangler en gren her og et annet tre mangler en gren der.. Vi endte opp med å hogge av toppen på en ganske stor gran, men selv dette treet mangler en gren her eller der.. Men pytt sann! Det positive med å ta toppen på en større gran er at man får med mange kongler:) Skal man ha det "perfekte" treet så må man jo enten kjøpe et plastikktre, og det kan jeg love at aldri kommer innenfor disse veggene, eller så må man kjøpe en edelgran.., men halve sjarmen med et juletre er jo å hogge det selv (når man har den muligheten)
Med nesten tre meter under taket pleier vi alltid å ha et stort tre inn i stuen:)Når det kommer til juletrepynt så er det viktigste å finne det man trives med.. Og etter å ha prøvd litt forskjellig noen år har vi endt opp med et meget tradisjonelt valg:) Blankt, sølv, rødt og hvitt!


De tovede ullkulene som vi laget sammen med barna har vi også hengt opp:) Det er stor stas for barna å ha hjemmelaget pynt på treet. Før, når eldstejenta var liten, før hun begynte i barnehage så husker jeg at jeg tenkte at jeg "gruet" meg litt til jeg måtte begynne å henge opp juletrepynt som hun kom hjem med fordi det kom til å kræsje med stilen. Huff, jeg blir rent flau av å ha tenkt slik!!! Nå synes jeg at det er noe av det koseligste..når barna kommer hjem med pynt som de har laget og som de er stolte av. Klart det skal henge på juletreet! Så jålete at man ikke kan henge opp barnas hjemmelagde pynt kan man ikke bli!!! Er det ikke for barna man har juletre da? :)


Med disse bildene ønsker vi fra Jorde gård alle som titter innom en gledelig jul:)

-Svein & Anne M-

4.søndag i advent

På Jorde gård har vi hatt en ganske lat søndag frem til nå. I går var vi i middag selskap, så det ble nokså sent hjem og nokså sent i seng for de små. Det resulterte i at alle sov etpar timer lengere enn ellers idag:) 
På søndager (og ofte lørdager) pleier vi alltid å dekke bordet og ha en koselig frokost hvor vi kan sitte lenge og spise, snakke og kose oss. Siden det er 4.søndag i advent ble alle 4 lysene tent, og nystekte rundstykker, egg, laks, og mye annet godt gikk ned.. og selvsagt kakao laget av mørk sjokolade:) En stor favoritt blandt store og små her i huset.
Når man koser seg ved bordet er det også ekstra koselig å tenne på i peisen..så det blir stadig gjort her:)En fin 4.søndag i advent ønskes alle fra oss:)

-Anne M-

 

Hvordan gjør dere det? (jul)

Nå er det som alle vet 1 uke igjen til jul. Gleder meg som en liten unge jeg;)

Det er noe jeg har lurt litt på.. Hva er mest vanlig og hvordan gjør flertallet dette med julefeiringen.. Feirer dere sammen med deres egen familie hvert år, feirer dere med svigers hvert år eller bytter dere på?

Her har vi gjort det litt forskjellig. Ett år var både min familie og Svein sin familie samlet her på julaften, og vi har også byttet på. Vi hadde ikke hatt samvittighet til å utelate min eller hans familie år etter år..og desuten synes vi at julen handler om familie og å hygge seg sammen med sine nærmeste.
Jeg har hele tiden trodd at de fleste gifte par/par med barn eller samboere ofte gjorde det slik. Altså at man bytter på og feirer med begge sine familier. 


 

Legger også ved etpar bilder fra midtstuen. Jeg var på Josefine (en interiørbutikk på Gol) idag og der hadde de disse koselige putene fra Herregård som jeg har sett på sist jeg var inne der også. De finnes i mange farger, men tror disse passer best til veggfargen. Den hyggelige damen i butikken sa at de også hadde teppe til putene..så da ble det litt fornying i midtstuen idag. De "pels"putene som jeg hadde der fra før av røyter så ekstremt at til og med katten røyter mindre enn putene..så de var et orntlig bomkjøp. Jeg sattser på at disse koselige putene er et mye bedre kjøp:)

 

  

 Jeg lurer på hvordan pleier dere å gjøre det med julefeiringen?  Feirer dere sammen med deres egen familie hvert år, feirer dere med svigers hvert år eller bytter dere på? Noen feirer kansje med venner eller alene også?

Ha en kjempe fin fredagskveld:)
Her er barna lagt, Svein er snart ferdig i fjøset (han har fjøs"vakt" i kveld og imorgen tidlig) , og snart blir det avslappning på sofaen og kansje en film på tv:)-Anne M-

Om en uke..

....og en dag braker det løs:) Om en uke og en dag sitter vi vel alle sammen og spiser julemiddag, pakker opp pakker og koser oss. Noen som gleder seg? ;)
Det er like koselig hvert år dette med julen, og det er like stor stas for store som for små. Her i huset er så og si alle julegavene handlet, og de neste dagene kan vi bruke på å kose oss, selvsagt få ryddet og vasket litt slik at grønnsåpelukten sitter i hus, og selvsagt se julefilmer og nyte de siste dagene før jul.

Her i spisestuen skal vi nok ha noen sammenkomster i løpet av romjulen.. Det har nesten blitt en fast tradisjon at vi ber inn hele familien på julefrokost eller julelunch en av de første dagene i julen. Kjempe koselig å samles rundt spisebordet:)

Jeg synes det er kjempe koselig å lage til familieselskap her i huset..og gleder meg til flere koselige dager i julen.

Liker du å lage til lunch eller middag for familie/venner hjemme?


Ha en fin kveld!

-Anne M-

Barnas juletre

I går var vi i skogen og hogget juletre. Det var en veldig fin dag å hogge juletre på..bare noen få minusgrader, flott og deilig vær, og en sol som skinnte slik at snøen glitret så vakkert:) Kamera ble glemt igjen hjemme, og da er det jo bare så typisk at det første vi ser da vi kommer til fjells er en kjempe flott rødrev som bare står 5-6 meter fra oss med en mus i munnen og står der lenge og ser på oss. Reven var virkelig flott, uten skabb med en stor lodden hale og gyllen i pelsen sin.. Hvor er kamera da man virkelig trenger det? Mere typisk kan det ikke bli!

Vi fikk hogget juletre til å ha i finstuen..og det skal få komme inn rett over helgen. Jeg kjenner at jeg kribler etter å få det inn så fort som mulig og få pyntet det, men vi får vente til rett over helgen;) (men jeg håper jo på at Svein tar det inn i helga da..vi får se;)  ) 

Vi fikk også hogget et bittelite juletre som eldstejenta skal ha på rommet sitt. Eget juletre er kjempe stas:) Og siden jeg kribler slik etter å ta inn det store juletreet, men må vente litt med det lot jeg det lille treet få komme inn og hilse på varmen til ungenes store glede. Jeg satte på lysene og Anja og Johannes pyntet med nisser og engler. 
Treet til barna ble pyntet med nisser og engler.. Dette er orntlig koselig barne-juletrepynt:)
Norske flagg på en snor hører jo også med.. Og selv om jeg ikke har pyntet det store treet med flagg på sikkert 10 år, så har jeg tenkt til å prøve med det i år. Jeg har hvertfall tenkt til å se hvordan det blir. De norske flaggene på juletreet vekker nok litt barnet i meg..det minner meg kjempe mye om julen da jeg var barn, og er et koselig syn:)

Da vi gikk i skogen og skulle hogge juletre fant jeg flere granbusker med haugevis med kongler på. Jeg plukket selvsagt med meg en stor pose med kongler..alltid kjekt å ha:) Noen av konglene har fått pynte opp i lyslyktene på bordet.Nå skal jeg ned på kjøkkenet og lage litt gløgg.. kjenner jeg kommer mer og mer i julemodus:)

Jeg ønsker alle en flott kveld!

-Anne M-Jul i stuen

Jeg har jo ikke klart å vente, så jeg har jo allerede vist masse bilder med julestemning og julepynt. I stuen har jeg også pyntet for lenge siden og vist noen bilder, men et oversiktsbilde av hele finstuen har jeg enda ikke vist.. Nå er det ferdigpyntet der inne (bare juletreet som mangler) så her kommer oversiktsbilde(r) :)


Juletreet skal få plassen til gyngestolen..og gyngestolen skal kansje få plass forran peisen.

I dag har jeg fått vasket taket på kjøkkenet og i spisestuen. Vet ikke hvor ofte det er vanlig å vaske tak jeg, men her i huset prøver jeg å få tatt kjøkkentaket hvertfall en gang i året.. Jeg er hvertfall utrolig glad for at vi har malt med oljebasert maling i alle tak..da er det lett å vaske;) Nå gjenstår det å få vasket godt i alle skap og skuffet på kjøkkenet..det er orntlig kjedelig, men det må gjøres. ;)

Hvor ofte vasker du tak i huset ditt?

For tre uker siden startet jeg å jobbe etter å ha gått hjemme med minstejenta i 8 mnd. Denne uken og neste har jeg satt opp ferie slik at jeg får vert hjemme og koset meg med minstejenta og ordnet til jul. Kjekt med ferie som er spart:) Rett etter nyttår braker det løs igjen med jobb..og da skal Svein være hjemme og ha pappaperm:)

..Det var disse skapene og skuffene da..hmm.. Jeg får vel bare starte for jeg tror ikke det er noen som kommer og gjør det for meg;)

Jeg ønsker dere alle en kjempe fin dag/kveld:)

-Anne M-

 Familiekos i førjulstiden

På formiddagen i dag tok vi turen ut i hagen for å ake litt.. I hagen haller det ganske godt nedover, og det blir en fin liten akebakke for en to-åring. (Hagen skal med tiden fylles opp og planeres) Det var kaldt ute så vi måtte kle oss godt. I går var det foresten 3 varmegrader her..mildt og godt, men det varte bare den ene dagen for idag var det kaldt igjen.

Ellers i dag har vi hatt et lite juleverksted. Både store og små har tovet julekuler. To-åringen syntes det var kjempe gøy og jeg ble faktisk overasket over at han hadde tid til å lage tre tovede kuler (selvfølgelig med litt starthjelp). Eldstejenta var også ivrig, men det overasket meg ikke siden hun elsker å skape ting og å lage ting med hendene sine. Hun er en sånn kreativ jente;)


Her koser vi oss med toving og med julemusikk i cd-spilleren:)Etter at grønnsåpen ble skyldt ut strødde vi over litt glitter for at den røde kulen skal glitre litt. Da de har tørket skal vi feste på sløyfeband så de kan henges opp, og kansje noen skal pyntes litt mere også. Eldstejenta har planer om å gi bort noen kuler i julegave, men de vi andre laget skal vi henge på juletreet. Det blir nok koselig med litt hjemmelaget pynt på juletreet i år:)

Juleverksted er koselig og det hjelper veeeldig på julestemningen..  Og så er det så gøy å gjøre noe sånt sammen med barna:)

Har du juleverksted?

 -Anne M-  

Småfuglene skal også ha mat

 Småfuglene skal også ha mat i vinterkulden. I helgen ringte det på døren, og en mann som solgte fuglenek lurte på om vi ville kjøpe..det ville vi selvfølgelig. Man må jo huske på å tenke på småfuglene også:)


Fugleneket ble pyntet med en rød julesløyfe.. nå håper jeg småfuglene vil kose seg;)

Vaskeromsdøren blir brukt litt den også..og da er det jo koselig at det er litt julestemning fra den inngangen også. Den tredje kjeglegrana som vi kjøpte har vi plantet og pyntet med lys, og satt den ved vaskeromsdøren.
Ha en koselig søndag kveld!

-Anne M-

Tradisjon

Siden eldstejenta ble født har vi hatt en tradisjon på å bake pepperkaker og andre småkaker sammen med min mamma, og noen år også med min søster. Det er min mamma som er så snill og lager alle deigene..:)
I dag kom min søster og hennes lille jente og min mamma opp hit på gården slik at vi skulle lage litt kaker til jul. Dette er stor stas for barna..og det gikk nesten ned like mye deig som det ble bakt pepperkaker;) Barn som spiser deig =  sant!


På bildet: Johannes, min mamma og mitt tantebarn Mailin.På bildet: min søster Nina, Mailin og Anja

Jeg og Johannes er veeeldig konsentrerte;)

Bakingen ble unnagjort på kjøkkenøyen, og en stor og god kjøkkenøy er ingen minus på en slik bakedag med mange rundt benken/øya:)Da pepperkakene var bakt ble det selvfølgelig litt kos med gløgg og pepperkaker:)

Da var pepperkakebaksten over for i år..nå gjenstår det bare å pynte de litt;)

Ha en fin lørdag!

-Anne M-

Fløtekarameller

Hvert eneste år, noen uker før jul pleier jeg å lage fløtekarameller. Dette er noe som både store og små her på Jorde gård liker godt! ;) I kveld har jeg laget en runde med karameller, og tenkte at jeg kunne dele oppskriften med dere:) (Det er kansje mange som bruker denne oppskriften fordi det tar ikke lange tiden å lage de)

Av denne oppskriften blir det ca 60 karameller..så da gjenstår det å se om det holder helt til jul eller om jeg må lage enda en runde;) Det finnes nemlig noen som er glad i søtt her i huset;)

Ha en flott kveld!

-Anne M-

 

Jul, hobby og jobb:)Dagene går, og jeg har jo begynt å jobbe igjen:) Merker at nå som jeg ikke går så mye hjemme så er det mye mindre tid til å stelle med huset. De årene jeg tilsammen har gått hjemme i permisjon er vel de dyreste årene også..det er nemlig da jeg har mye ekstra tid til å fundere over rom,ting, møbler og diverse løsninger her i huset..og det er da de fleste ideene har blitt realisert;) Noen som kjenner seg igjen? :)
Det er jo ikke så rart at det blir sånn..noe annet enn gulvvask, babygulp, klesvasker, babykos og bleieskift må man jo ta seg til disse mnd man går hjemme, og for meg så er min største hobby blitt brukt til det fulle disse to siste gangene jeg har vært i permisjon...nemlig interiør hobbyen min:) Det var jo også nettopp slik jeg startet med denne bloggen også.. Men nok om det! Selv om tiden til blogg, interiør og huslige ting har blitt mindre (for jeg prioriterer selvsagt min familie fremfor hobby og huset) nå som jeg har begynt i 80% jobb igjen så har jeg jo litt tid om kveldene etter at barna har lagt seg til å ordne litt i huset og knipse noen bilder:Ingen jul uten julestjerner:) Disse koselige røde blomstene hører med til julen, og i helgen kjøpte jeg inn endel julestjerner og satte rundt i huset. På spisestuebordet står det tre julestjerner samlet i en butt/tine..


Dette stettefatet tar vi kun frem til jul..det har en sånn rød og koselig farge på seg..og det passer godt til jul. Oppi fatet ligger alle julekortene som vi får til jul..Det ble også plass til en rød og frodig julestjerne uti finstua..Det pyntes stadig, og det jeg gleder meg aller mest til er juletreet, men det må vente en stund til.. 4-5 dager før julaften tenker jeg at det er inne. Det har seg nemlig sånn at jeg er vokst opp med at juletreet skal inn lille julaften, men når jeg flyttet for meg selv og kunne bestemme slikt selv så laget jeg meg min egen tradisjon på at treet skal inn 4-5 dager før julaften..av den enkle grunn: Julen for meg er over straks nyttårsaften er unnagjort;) Da vil jeg ha alt som heter jul ut av hus og komme tilbake til normale tilstander igjen, med vanlige rutiner og vanlig hverdag..da føler jeg at julen bør være færdig;) Så derfor kommer juletreet inn litt før og reiser ut igjen rett over nyttår! Desuten synes jeg at det er dagene før julaften som er de koseligste og som løfter julestemningen til topps..da er det ekstra koselig med et juletre disse dagene. Svein synes at det er litt feil å ta inn juletreet før lille julaften,og det forstår jeg selvsagt siden jeg har jo også vokst opp med at treet skal inn lille julaften, så i fjor kom det ikke inn tidligere..og det er jo selvsagt helt greit. Man må jo både gi og ta som det så fin heter, så i år har vi tenkt til å følge min tradisjon.  :)

Når pleier du å ta inn juletreet?

Ha en strålende kveld!

-Anne M-

 

 

Jul både ute og inne

Endelig! I helgen kom kjeglegran-buskene som vi har bestillt for nesten 3 mnd siden.. På gartneriet fikk vi beskjed om at de fint kunne plantes hele året, så idag har Svein "tatt på seg" de grønne fingrene og plantet kjeglegran i kasser og pyntet de med lys.. Det ble sååå koselig:)

 

Ellers i dag har vi vært på juletreleting:)
Vi hogger juletreet vårs selv, og det er både slitsomt å gå på leting, og det kan være nokså kaldt, og det hender det er høy snø man må labbe seg igjennom for å finne det perfekte treet, men jammen meg er det koselig også. Det kunne ikke falt oss inn å reist ned i sentrum og kjøpt et ferdig hogget juletre.. Har man muligheten til å hogge selv er jo det halve sjarmen av juletreet!
Vi har ikke hogget det treet vi skal ha enda, men idag dro vi til fjels for å kartlegge litt muligheter.. Ikke har det kommet mye snø enda heller så det passet perfekt å starte med leting etter det perfekte treet i dag:)

Det er nok ikke sikkert at det er dette treet som får komme inn i stuen denne julen, vi fant nemlig flere alternativer.. Så jeg regner med at vi ikke får bestemt oss før vi står der og skal hogge;)

Håper du har hatt en flott søndag!

-Anne M-Hjemmelaget adventstake av bjørk

Ting kan ta litt tid, men det er bare slik det er noen ganger.. Nå har vi hvertfall endelig fått laget ferdig adventstaken våres..(Svein har laget den, jeg står bare for ideen)

Vi synes den ble kjempe fin, og er veldig fornøyde selv;) Lurte fælt på om jeg skulle pynte den opp litt med litt pynt, men fant ut at denne gangen var det enkle egentlig det beste;)Her står den i all sin enkelhet..og jeg synes den viser at man ikke alltid trenger så mye stæsj for å pynte opp:)For de som lurer så er dette rett og slett en bjørkestamme som vi har kappet i den lengden vi ville ha (65cm) og som vi har saget av på langs slik at den ligger støtt på bordet. Deretter har vi borret opp 4 hull med et hullborr, og hogget ut med et hoggjern slik at vi får plassert 4 store kubbelys i hullene..

I morgen skal lys nr 2 tennes, og det gleder vi oss til!

Vi ønsker deg en flott helg videre:)

-Svein & Anne M-

 

Iskaldt ute, godt og varmt inne..

Det er iskaldt ute..ingen tvil om det. Når man kjenner at dunjakken knitrer og frosten stikker i halsen ved innpust DA er det kaldt. Men uansett om det er 22 kalde grader så tok jeg en rask tur ut for å knipse etpar bilder..

Utejuletreet er på plass, og nå venter vi bare på 10-20cm med mere snø slik at pallen som det er festet i ikke ligger så synlig, og med mere snø vil det også virke litt lunere ute.. desuten er jo snøen herlig:)


Måneskinnsbenken står fortsatt ute under lykten, og her har vi flott utsikt ned til Gol sentrum..ser nesten ut som en mini-by;)


Med 22 kuldegrader ute er det godt å komme inn igjen og varme seg litt forran peisen..og kansje plassere en kopp med god og varm kakao i hånda. Jeg ønsker deg en fin torsdagkveld:)

-Anne M-

, Gol

Velkommen til Jorde gård, en gård i hjertet av Hallingdal.. Her bor vi i et oppusset sveitserhus fra 1898. Gården har melkeproduksjon. I tillegg har vi høner og om sommeren har vi noen gris og lam. På Instagram: @annemmj For kontakt, mail adr: annemmj@hotmail.com

hits